iohannis a ajuns în kenya. este prima vizită a unui preşedinte român în africa, în ultimele trei decenii

Liderul român, împreună cu prima doamnă Carmen Johannis, au fost primiţi de secretarii de cabinet Eliud Owalo şi Peninah Malonza.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale din România, preşedintele Iohannis avea programate vizite în Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal în perioada 14-23 noiembrie.

Această vizită marchează primul angajament politic şi diplomatic la nivel înalt cu Africa al unui preşedinte român din ultimele trei decenii şi are ca scop întinerirea relaţiilor României cu continentul în contextul mai larg al necesităţii de revitalizare a relaţiilor UE-Africa.

„Aceste vizite au ca scop relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menţionate şi revitalizarea relaţiilor economice şi sectoriale, urmărind deschiderea şi valorificarea de noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor globale”, a precizat Administraţia Prezidenţială săptămâna trecută, scrie portalul de știri ziare.com.

România a adoptat recent Strategia Naţională pentru Africa, prin care îşi propune să revigoreze şi să îmbunătăţească relaţiile cu statele africane.

În timpul călătoriei în Kenya, Klaus Iohannis se va întâlni cu preşedintele William Ruto şi va participa la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu), la Biroul Naţiunilor Unite din Nairobi.

În Tanzania, liderul român va avea consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu Hassan.

În continuare, în cadrul vizitei în Cabo Verde, Iohannis se va întâlni cu preşedintele José Maria Neves, cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul José Ulisses Correia e Silva şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho.

De asemenea, liderul român va avea o întâlnire cu foşti studenţi din Cabo Verde care au studiat în România.

În Senegal, Klaus Iohannis va avea consultări politice cu preşedintele Macky Sall şi va participa la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite.

Ultima oră

Comentariul meu