modificare importantă pentru prosumatori. dispare termenul de 24 de luni în care poate consuma energia produsă în exces

Modificări importante pentru cei care și-au pus panouri fotovoltaice și sunt prosumatori. Crește de la 200 la 400 de kilowați puterea electrică minimă instalată a centralelor electrice din resurse regenerabile. Și dispare termenul de 24 de luni în care prosumatorul poate consuma din rețea energia produsă în exces. Parlamentul a votat o nouă lege, care merge acum la promulgare, la șeful statului.

Potrivit noii legi, prosumatorii ale căror centrale au o putere de cel puțin 900 kW pot vinde energia electrică produsă sau stocată atât furnizorilor cât şi unui alt consumator racordat direct la instalația de producție. În prezent, pragul puterii instalate este de 400 de kW, scrie EuropaFM.

Prevederea a fost criticată de deputatul Alin Ilie Coleșă, care susține că afectați vor fi prosumatorii mici

„În momentul în care noi stabilim niște praguri de sute, nouă sute de kilowați, creem clar o poartă larg deschisă pentru business în dauna celor mici”, a spus deputatul Alin Ilie Coleșă.

Drepturile prosumatorilor au fost extinse, spune inițiatorul proiectului, senatorul UDMR Antal Lorant: „Dacă ai un surplus de energie electrică și acest surplus se cuantifică valoric, adică în bani. Atunci să ai dreptul ca din acest surplus de energie electrică să plătești și factura la gaze naturale cu condiția să ai același furnizor și la energie electrică și la gaze naturale”.

De asemenea, prosumatorul poate compensa energia produsă în exces cu cea consumată la alt loc de consum, dacă este la același furnizor și la același operator de distribuție

„Să redirecționezi către un spital, către niște familii nevoiașe sau – de ce nu – și membrilor de familie”, a spus senatorul UDMR Antal Lorant.

Totodată, dispare termenul de 24 de luni de decontare a surplusului de energie produsă: „Avem peste 80.000 de prosumatori care au o problemă, pentru că nu pot face deconturile decât abia după doi ani”.

Inițiatorul a cerut ca decontarea să se facă în maximum o lună de zile, dar nu e clar când se plătesc diferențele, dacă prosumatorul a injectat mai mult decât a consumat.
Metodologia de aplicare a legii va fi elaborată de ANRE, după promulgare.

Ultima oră

Comentariul meu