bărbat din sibiu condamnat la 1 an închisoare pentru ultraj. a înjurat și amenințat un polițist
foto: arhivă

Un bărbat din județul Sibiu a fost condamnat la un an închisoare pentru ultraj. Acesta a înjurat și amenințat un polițist. 

Un bărbat în vârstă de 26 de ani, din Mediaș, a fost condamnat la închisoare, la începutul lunii ianuarie, pentru ultraj. În 2021, acesta a înjurat și amenințat un polițist din orașul de domiciliu. 

Beat, a amenințat cu bătaia un polițist

În 16 martie 2021, un subofițer de poliție din cadrul IPJ Sibiu a intervenit la un accident rutier soldat cu victime omenești, produs în Piața Andrei Șaguna, în fața Catedralei Ortodoxe din Mediaș. În timp ce efectua cercetări la fața locului, pe partea carosabilă, în vederea identificării persoanelor implicate în eveniment și a luat măsuri pentru protejarea acestora până la sosirea ambulanței, un bărbat a venit cu un taxi în zonă și a început să facă scandal. 

Individul, care se afla sub influența băuturilor alcoolice, a încercat de mai multe ori să se apropie de cele două persoane accidentate pentru a vedea cine sunt, moment în care agentul de poliție „i-a pus în vedere, de fiecare dată, să nu se apropie și să se deplaseze de pe partea carosabilă pe trotuar ca să nu încurce traficul rutier în zonă”, potrivit rechizitoriului publicat pe rejust.ro. Bărbatul nu s-a conformat și, mai mult, a început să îi adreseze injurii și amenințări cu bătaia polițistului. În acel moment, agentul i-a cerut din nou inculpatului să se conformeze și să meargă pe trotuar. 

Dar, văzând că bărbatul nu dorește să coopereze, polițistul, împreună cu un jandarm aflat și el la fața locului, au procedat la încătușarea acestuia. „Ulterior a fost chemat în sprijin și un echipaj al jandarmeriei, pentru ca inculpatul să fie transportat la sediul poliției municipale pentru a fi sancționat contravențional, dar și de față cu aceștia inculpatul și-a continuat insultele și amenințările, în special la adresa agentului de poliție, arătând că îl va agresa fizic și că îl va urmări prin oraș”, se mai arată în rechizitoriu. 

O bună bucată din această scenă a fost surprinsă cu ajutorul body-camului din dotarea polițistului. Conform imaginilor ce au reprezentat mijloc probatoriu pentru dovedirea activității infracționale, bărbatul a avut un comportament agresiv față de toți oamenii legii prezenți, dar mai ales față de polițist. 

Recidivist, face din nou închisoare

În urma celor întâmplate, inculpatul nu a putut fi audiat ca suspect, căci la scurt timp de la comiterea faptei, el a plecat din țară. S-a deplasat în Scoția și a fost citat cu mandat de aducere pentru a putea fi audiat. 

După aproape un an de la incident, în data de 5 ianuarie 2022, bărbatul a dat o declarație în fața procurorului în care a recunoscut că a avut un comportament agresiv și a adresat insulte și amenințări polițistului pe fondul consumului de alcool. Instanța a reținut inclusiv faptul că tânărul a comis infracțiunea de ultraj fiind în stare de recidivă postexecutorie și că fusese eliberat din închisoare în 26 septembrie 2019, după 3 ani de detenție pentru tâlhărie calificată, și se afla în perioada de reabilitare. În plus, încă de când era minor, el a avut probleme cu legea. 

În 8 ianuarie 2024, instanța s-a pronunțat, iar bărbatul a fost condamnat la închisoare. „Instanța a reținut că inculpatul este (…) o persoană tânără, născută în 1998, acesta are 9 clase, astfel că lipsa unei educații conduce la imposibilitatea ca inculpatul să conștientizeze săvârșirea de fapte de natură penală și afișarea unui comportament violent la adresa altor persoane. Pentru aceste motive (…) va condamna pe inculpatul la 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj”, se arată în decizia publicată pe rejust.ro. 

Ultima oră

Comentariul meu