Ziua Culturii Naționale este sărbătorită, luni, 15 ianuarie, la Sibiu prin evenimente de tip expoziții, recitaluri de poezie, ateliere, și proiecții de film.
Muzeul Național Brukenthal, Muzeul ASTRA și Biblioteca Astra sunt o parte dintre instituțiile de cultură din Sibiu care au pregătit evenimente cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Intrare gratuită la Muzeul Brukenthal
Activități educaționale la Muzeul ASTRA
Eveniment și la Biblioteca Astra
În data de 15 ianuarie 2024, publicul este invitat să participe la o serie de activități prilejuite de celebrarea Zilei Culturii Naționale, evenimentele fiind organizate de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în colaborare cu Direcția Județeană de Cultură Sibiu, Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu, dar și cu artiști independenți.
Programul cultural cuprinde vernisajul unei expoziții documentare, o lansare de carte, recitaluri de poezie, momente muzicale și o proiecție de film.
Concert la Filarmonica de Stat din Sibiu
Un concert simfonic dedicat Zilei culturii Naționale va avea loc joi, în data de 18 ianuarie, la Filarmonica de Stat din Sibiu. Dirijorul va fi Cristian Mandeal și Solistul Petru Pane. Concertul va începe la ora 18.00, la Sala Thalia.
În această zi se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Ziua Culturii Naționale se sărbătorește în data de 15 ianuarie, începând din 2011 din momentul în care Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale.
Mihai Eminescu s-a născut la data 15 ianuarie 1850, la Botoşani. Eminescu fost membru activ al societăţii “Junimea” și a fost şi unul dintre redactorii renumiţi ai ziarului „Timpul”. Manuscrisele lui Mihai Eminescu sunt în număr de 46 de volume și au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 25 ianuarie 1902. Eminescu s-a stins din viață în 15 iunie 1889, la Bucureşti.