conduceți prudent în acest weekend! recomandări pentru un trafic mai sigur de la poliția sibiu

Pentru un sfârșit de săptămână în siguranță, atragem atenția conducătorilor auto, dar și pietonilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere cu consecințe grave.

În condiții de vizibilitate redusă, carosabil umed, polei și căderi de precipitații, le reamintim șoferilor să reducă viteza, să mărească distanța între autovehicule și să se asigure foarte bine înainte de efectuarea oricărei manevre de schimbare a direcției de mers. Atenție la deplasarea pe drumurile din zonele împădurite, unde umezeala este ridicată și riscul formării poleiului este mai crescut!

Nu bruscați comenzile autovehiculelor și folosiți cu preponderență frâna de motor. Pe drumurile înzăpezite sau care prezintă polei, utilizarea frânei prin intermediul pedalei pentru a reduce viteza va destabiliza mașina. În cazul acționării frânei de motor, autovehiculul va reduce constant viteza, fără a periclita siguranța călătorilor. Frâna de motor se recomandă și pentru pentru coborârea în pantă în condiții de iarnă. Aceasta va păstra stabilitatea, direcția și viteza redusă pe tot parcursul traseului.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

În condiţiile unui trafic aglomerat, pot apărea blocaje temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.

Dacă sunteți martorul producerii unui eveniment rutier și doriți să acordați sprijin celor implicați, asigurați-vă că nu deveniți victima neatenției altor conducători auto și că nu creați chiar dumneavoastră un pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Opriți autovehiculul într-o zonă care nu afectează intervenția echipajelor medicale, a pompierilor și polițiștilor.

Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza ninsorii, scoateți autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

Conducătorilor auto începători le recomandăm să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de ninsoare și/sau drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puţin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu 20 km/h mai mică.

Nu în ultimul rând, pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să nu circule pe partea carosabilă, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

 

Ultima oră

Comentariul meu