reportaj: piazzolla tango night la sibiu - „există scurtături în căutarea fericirii, iar dansul este una dintre ele” (video )
Tango Otros Aires din Deva

Tangoul argentinian a fost adus duminică seara în lumina reflectoarelor la Sala Thalia, într-un spectacol vibrant dedicat compozitorului Astor Piazzolla, pus în scenă de Asociația Cluj Tango Orchestra.

Astor Piazzolla, compozitor argentinian și instrumentist la pian şi bandoneon, este cel care a revoluționat tangoul, creând ceea ce avea să devină fenomenul tango nuevo, o formă mai dinamică, dramatică și pasională de tango, cu influențe venite din jazz și muzica clasică.

La Sibiu, soliștii Iulia Merca, mezzosoprană a Operei Naționale din Cluj-Napoca, și Marcos Marthin, cântăreț și compozitor originar din Buenos Aires, și-au purtat audiența printr-un registru complex de emoții adânci, adesea contrastante, trecând de la pasiune și revoltă până la tandrețe și duioșie.

reportaj: piazzolla tango night la sibiu - „există scurtături în căutarea fericirii, iar dansul este una dintre ele” (video )
Iulia Merca – mezzosoprană la Opera Română din Cluj-Napoca

Cluj Tango Orchestra, prima orchestră de tango argentinian din Transilvania, a oferit publicului un repertoriu diversificat, care a cuprins compoziții de tango nuevo semnate de maeștrii Astor Piazzolla și Hugo Diaz, piese tradiționale de tango salon, milonga și vals, dar și prelucrări ale tangoului românesc din perioada interbelică. Orchestra, alcătuită din muzicienii Claudiu și Luciana Hontilă, vioară, Elena Chemeș, violoncel, Irina Indrei, pian, Emanuel Elcean, contrabas și Sorin Robert, bandoneon, a interpretat cu virtuozitate o muzică pe care publicul a apreciat-o pentru emoția pe care a reușit să o transmită.

Au dansat instructorii și profesorii de tango argentinian ai Școlii Tango Otros Aires din Deva, care au demonstrat că tango-ul este mult mai mult decât un simplu dans. Este o formă artistică complexă, care exprimă dinamica și relaționarea dintre feminin și masculin în cea mai pură formă.

reportaj: piazzolla tango night la sibiu - „există scurtături în căutarea fericirii, iar dansul este una dintre ele” (video )
Marthin Marcos – cântăreț și compozitor argentinian

„Există scurtături în căutarea fericirii, iar dansul este una dintre ele”, mi-a lămurit Irina Croitoru, una dintre protagonistele care au dansat tango, citând-o pe  scriitoarea americană Vicki Baum.

Având în vedere succesul extraordinar avut la public și faptul că biletele s-au epuizat cu o lună înainte de spectacol, organizatorii „iau în calcul revenirea la Sibiu la toamnă, într-o formulă mai amplă”, a declarat pentru Ora de Sibiu Sorin Robert, bandeonist și organizator al turneului care va purta spectacolul și prin alte orașe transilvănene.

Vă invităm să urmăriți un video reportaj realizat la finalul spectacolului, în care i-am intervievat pe o parte dintre artiștii care au creat magia serii. Mulțumim Asociației Cluj Tango Orchestra pentru că ne-a pus la dispoziție filmarea spectacolului de la Cluj.

Ultima oră

Comentariul meu