nikki haley se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale din sua
foto ABCnews.com

Fosta ambasadoare a SUA la ONU Nikki Haley se retrage, miercuri, din campania prezidențială, potrivit unor surse apropiate, citate de Reuters. Astfel, Donald Trump va câștiga nominalizarea republicanilor și se va confrunta din nou cu președintele democrat Joe Biden la alegerile din noiembrie.

Haley a rezistat mai mult decât orice alt contracandidat republican al lui Trump, dar nu a reprezentat niciodată o amenințare serioasă pentru fostul președinte, a cărui priză asupra bazei partidului rămâne fermă în pofida multiplelor sale acuzații penale, scrie Mediafax.

Revanșa dintre Trump, în vârstă de 77 de ani, și Biden, în vârstă de 81 de ani – prima competiție prezidențială americană repetată din 1956 – este una pe care puțini americani și-o doresc. Sondajele de opinie arată că atât Biden, cât și Trump au cote de aprobare scăzute în rândul alegătorilor.

Alegerile promit să fie profund divizatoare într-o țară deja sfâșiată de polarizarea politică. Biden l-a prezentat pe Trump ca pe un pericol existențial pentru principiile democratice, în timp ce Trump a încercat să repună în discuție afirmațiile sale false că a câștigat în 2020.

Haley, în vârstă de 52 de ani, a atras sprijinul unor donatori cu buzunare adânci, care au intenția de a-l împiedica pe Trump să câștige a treia nominalizare republicană consecutivă la președinție, în special după ce a înregistrat o serie de performanțe puternice la dezbaterile pe care Trump a ales să le sară.

În cele din urmă, ea nu a reușit să smulgă suficienți alegători conservatori în fața dominației lui Trump.

Dar rezultatele sale mai bune în rândul republicanilor moderați și al independenților – a câștigat cu o mare diferență în rândul alegătorilor neafiliați în New Hampshire și a obținut aproape 40% din voturi în Carolina de Sud – au evidențiat modul în care stilul de politică de tip „pământ pârjolit” al lui Trump l-ar putea face vulnerabil în alegerile din 5 noiembrie.

În 3 martie, Nikki Haley a câștigat alegerile primare republicane din Washington, D.C., cu 62,9% din voturi, față de 33,2% pentru Trump.

„Nu este surprinzător faptul că republicanii cei mai apropiați de disfuncțiile de la Washington îl resping pe Donald Trump și tot haosul său”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Haley, Olivia Perez-Cubas.

Biden are propriul său bagaj, inclusiv îngrijorarea larg răspândită cu privire la vârsta sa. Trei sferturi dintre respondenții unui sondaj Reuters/Ipsos din februarie au declarat că este prea bătrân pentru a lucra în guvern, după ce a fost deja cel mai bătrân președinte american din istorie.

Aproximativ jumătate dintre respondenți au spus același lucru despre Trump.

Ultima oră

Comentariul meu