Lansare de carte la Biblioteca Astra. Sibienii invitați la prezentarea volumului ”„Ultimul mesaj al lui George Lazăr: Amintește-ți că vei muri!”

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile cu susținere financiară din partea Consiliului Județean Sibiu, invită publicul larg la prezentarea volumului „Ultimul mesaj al lui George Lazăr: Amintește-ți că vei muri!” semnat de Cosmin-Crăciun Cruciat.

Evenimentul va avea loc în Foaierul bibliotecii publice sibiene, în 26 martie 2024, la ora 17:00. Autorului i se vor alătura conf. univ. dr. Valeria Soroștineanu, d-na Maria Grancea, custode al Muzeului Orășenesc Avrig, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală și dr. Răzvan Pop, manager al Bibliotecii ASTRA Sibiu.

Însumând 780 de pagini, cartea este un studiu amplu despre viața, personalitatea și moartea lui George Lazăr, valorificând toate documentele de arhivă cunoscute până în prezent în legătură cu marele teolog și dascăl născut la Avrig, precum și bibliografia relevantă în domeniu. Mesajul central al lucrării este deșertăciunea vieții omenești, așa cum aceasta apare explicată în epitaful scris de George Lazăr însuși, care se poate citi și astăzi pe piatra sa de mormânt din curtea bisericii ortodoxe Duminica Floriilor din orașul natal.

„Pentru a fi mai bine și mai corect înțeleasă, viața lui George Lazăr este analizată într-un cadru mai larg, acela al lumii în care a trăit (sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea) și mai ales prin raportare la oamenii care i-au marcat destinul, de la Maria Terezia și Napoleon Bonaparte până la Tudor Vladimirescu și Immanuel Kant. Fiecare dintre biografiile acestor personalități beneficiază în carte de un subcapitol intitulat simplu: George Lazăr și… (George Lazăr și Samuel von Brukenthal, George Lazăr și Ioan Gheorghe Caragea, George Lazăr și Vasile Moga etc.) în care este analizată legătura lor cu dascălul avrigean și modul în care aceștia i-au influențat viața. De asemenea, volumul prezentat la Sibiu cuprinde un istoric al mormântului și al epitafului lui George Lazăr, expune principalele concepții și atitudini ale omului cu privire la soartă și la moarte, reconstituie din punct de vedere istoric modelul de epitaf după care s-a inspirat Lazăr, iar în final pornește pe urmele dascălului, în toate locurile în care acesta a trăit (Avrig, Sibiu, Cluj, Viena, Carloviț, Brașov și București), identificând pe teren semnele deșertăciunii vieții din acele vremuri. Cartea poate fi privită și ca un provocator ghid de călătorie, cu ajutorul căruia orice iubitor al lui Lazăr poate porni pe urmele acestuia.” – spune Cosmin-Crăciun Cruciat, autorul volumului.

Lansare de carte la Biblioteca Astra. Sibienii invitați la prezentarea volumului ”„Ultimul mesaj al lui George Lazăr: Amintește-ți că vei muri!”

Ultima oră

Comentariul meu