Ziua NATO și împlinirea a 75 de ani de la înființarea Alianței, precum și sărbătorirea a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, au fost sărbătorite joi, 4 aprilie, de către personalul Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) din Sibiu printr-o serie de manifestări și evenimente speciale. Una dintre cele mai captivante atracții a fost prezentarea expoziției de tehnică militară.
Cu această ocazie sibienii au putut vizita Sediul NATO de la Sibiu participând la expoziția de tehnică militară, vehicule militare și au putut interacționa cu cele mai noi inovații tehnologice.
„Suntem în plină organizare a ceea ce noi numim Ziua Porților Deschise, care se derulează până la ora 19:00. Așteptăm câteva sute de școlari care și-au anunțat participarea, 16 școli au anunțat că vor veni cu elevii. Avem pregătite pentru vizitatori echipamente militare, vehicule militare și standuri de prezentare a echipamentului individual, de la Brigada Multinațională de Sud-Est, o structură subordonată Corpului Multinațional, care a trimis detașamente românești, poloneze, portugheze și din Macedonia de Nord. Grupul de luptă francez dislocat la Cincu a trimis trei vehicule militare pentru prezentare și echipament individual. Avem vehicule din Franța, din Belgia și Luxemburg. Din subunitățile din subordine, avem și unități partenere, care ne sprijină în misiune, aici amintind Comandamentul pentru Forțe Speciale, care au trimis un detașament, un vehicul specific și, bineînțeles, Academia Forțelor Terestre, colegii noștri de garnizoană, care au trimis un stand de prezentare a ceea ce studenții realizează ca și proiecte didactice”, a declarat col. Constantin Bălan, Director Comunicare al Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est.
Pentru comunitatea locală din Sibiu și pentru cetățenii din împrejurimi, prezența soldaților NATO în regiune reprezintă un motiv de mândrie și onoare. Unii dintre vizitatori au subliniat că această prezență militară le conferă un sentiment de protecție și siguranță, în special în contextul situației geopolitice tensionate din ultimii ani.
„Ne bucurăm că s-a făcut sediul NATO la Sibiu și este o onoare și o cinste să îi avem printre noi. Mă simt mai protejată. Ne-am uitat la arme, la ținutele soldaților, la echipamentul general. Sunt lucruri noi pentru noi. În liceu, eu am făcut Liceul Economic și vedeam foarte mulți soldați și ne bucuram când îi vedeam cum plecau la instrucție. Era totuși o mândrie că aveai o asemenea școală, o elită la Sibiu. Le dorim succes și să aibă grijă de noi”, a spus Ramona, impresionată fiind de vizita la Comandamentul NATO.
Vizitatorii au fost impresionați de vehiculele armate și de arsenalul militar expus. Mulți și-au exprimat admirația și au apreciat echipamentele moderne și sofisticate folosite de forțele NATO.
„A fost super interesant, mai ales că am fost foarte curioasă să văd cum se desfășoară activitățile lor. Mi-au plăcut armele și mașinile”, a spus Georgiana.
„Mă bucur mult că am venit la Ziua Porților Deschise și sper că de acum înainte anual să se desfășoare acest eveniment. E interesant ca cei din afara porților să poată vedea ceea ce fac oamenii aceștia specializați zilnic. Mi-au plăcut utilajele, autoturismele și clar o să mai vin”, a adăugat Ana.
Cortul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a fost, fără îndoială, punctul central și cel mai atractiv loc de la expoziție. Aici, vizitatorii au avut oportunitatea unică de a interacționa cu doi roboți de ultimă generație, folosiți pentru diverse exerciții și misiuni militare.
„Robotul Nao a fost achiziționat de Academie, este folosit în special de studenții de la Inginerie, în domeniul Comunicații și Informatică. Pe el putem programa diverse task-uri, la momentul de față poate să salute, să danseze, să cânte. Vorbește în special în engleză, dar știe și limba română. Avem mai mult roboței, avem și un câine”, a explicat unul dintre studenții Academiei Forțelor Terestre din Sibiu.
Vizitatorii au putut observa și înțelege modul în care acești roboți pot fi utilizați în diferite scenarii militare, precum supravegherea terenului, transportul echipamentelor sau sprijinul trupelor în situații periculoase. Interacțiunea cu roboții a oferit o experiență captivantă și educativă pentru cei prezenți, permițându-le să înțeleagă mai bine evoluția tehnologiei militare și impactul acesteia asupra operațiunilor militare moderne.
„Îl folosim în recunoaștere, îl trimitem în teren unde putem controla de la 4-5 km. El are încorporate 4 camere de luat vederi. E conectat cu telefonul și putem să vedem în timp real ceea ce vede și el. Are capacitatea de a măsura o casă, de a ne spune dimensiunile ei, ce tip de fereastră este, ce om poate să intre pe acea fereastră. De asemenea putem pune exploziv pe el ca să îl sacrificăm, să nu trimitem un om. În viitorul apropiat va putea să și tragă, putem monta pe el o armă și o să poată trage cu aceasta”, a explicat Glișcă Gabriel, student în anul II la Academia Forțelor Terestre din Sibiu.
Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu, a oferit vizitatorilor și o experiență muzicală prin intermediul fanfarei instituției, care i-a însoțit pe aceștia în scurta „călătorie militară”. Chiar și în fața unei ploi neașteptate, instrumentiștii au continuat să cânte cu entuziasm, aducând bucurie atât celor mari, cât și celor mici.