ciclonul care a făcut ravagii în europa ajunge și în românia cu ploi totențiale și vijelii
Meteorologii anunță că ciclonul care a făcut ravagii în Europa urmează să ajungă și în România, fiind anunțate ploi torențiale, vijelii și grindină.ANM informează că gradul de instabilitate atmosferică este în creștere și că va cuprinde toată țara. “Activitatea ciclonică peste Europa Centrală dinspre Marea Mediterană avansează către România. Gradul de instabilitate atmosferică e în creștere. Dacă azi și luni se vor înregistra averse, vijelii și grindină, aceste fenomene vor fi doar la munte și izolat în vest, centru și nordul țării. De marți seară, ne așteptăm ca instabilitatea atmosferică să se generalizeze în vest și sud-vest, iar miercuri și joi va cuprinde toate zonele. Vor fi averse, vânt puternic, vijelii și grindină. Marți și miercuri vor fi rafale de vânt intense, de până la 70 de kilometri pe oră. În paralel avansează și un val de aer cald și umed, care va aduce temperaturi destul de ridicate. Vor fi maxime de 28 de grade toată săptămâna, ușor scăzute în zonele unde va ploua, dar în weekend se va ajunge la maxime termice de 30 de grade. Va fi așadar o vreme caldă și instabilă”, a spus meteorologul pentru Digi24.

Coduri de vreme rea în aproape toată Europa Niciun continent nu se încălzește la fel de repede ca Europa, avertizează serviciul climatic al UE Copernicus. În 2023, efectele au putut fi simțite practic peste tot. În 2022, 70.000 de oameni au murit din cauza căldurii în Europa. Şeful adjunct al lui Copernicus invocă motivele principale pentru aceasta: în primul rând, apropierea Europei de Arctica, unde temperaturile cresc, de asemenea, rapid. În plus, Europa este dependentă de curenți oceanici extinși. Valuri de căldură, inundații, secete: așa afectează Europa schimbările climatice extreme. Iar inundațiile de zilele acestea din Franța sunt doar unul dintre exemple Ministerul de Interne al Franței a făcut apel la populația din zonele de risc să fie cât se poate de vigilentă în perioada următoare. Localnicii mărturisesc să deși știau că prognoza meteo anunță precipitații abundente, amploarea dezastrului i-a luat prin surprindere.

În Germania, aceleași imagini cu mașini plutind pe apă, străzi și case inundate. Furtunile au adus și grindină într-o cantitate atât de mare încât pentru câteva ore părea că a nins. Meteorologii germani se așteaptă la cantități record de precipitații. Pe lângă Franța și Germania, au mai fost emise coduri de vreme rea în alte 17 țări europene.

Ultima oră