dsp sibiu pune pe „lista neagră” alcoolul și cafeaua în zilele caniculare

Meteorologii anunță zile caniculare, la Sibiu. Astfel, Direcția de Sănătate Publică a pregătit o serie de recomandări pentru sibieni, astfel încât să fie cât mai atenți atunci când temperaturile vor fi ridicate.

Pentru populația generală, DSP face mai multe recomandări printre care îi roagă pe cetățeni să evite: ieșirile/ expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18; activitățile în exterior, cu consum mare de energie (sport, grădinărit), băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri), care sunt diuretice și să nu consume alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Direcția de Sănătate Sibiu mai recomandă:
– Purtați pălării de soare, haine lejere, fibre naturale, culori deschise;
– Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzația de sete (consumați un pahar de apă la fiecare 20 – 30 de minute.
– O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
– Consumați fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă;
– Pe parcursul zilei faceți duşuri călduțe, fără a vă şterge de apă;
– Limitați creşterea temperaturii în locuințe: trageți storuri/jaluzele, închideți ferestrele ziua, deschideți-le noaptea, închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie.
– Folosiți corect aerul condiționat (să fie cu 5 grade mai puțin decât temperatura ambientală)
– Nu folosiți ventilatoarele, dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;
– Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități)
– Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoştințe, care pot avea nevoie de ajutor.

Recomandări pentru prevenirea apariției de îmbolnăviri în rândul copiilor

DSP vine și cu recomandări pentru sugari și copii, pentru a preveni apariția îmbolnăvirii. Alimentația și hidratarea sunt foarte importante în această perioadă a verii. Direcția de Sănătate Publică enumeră mai multe sfaturi pentru zilele caniculare:

a) realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer.
b) sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi, în această perioadă.
c) se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari, mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicit.
d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale, comode.
e) nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, și obligatoriu cu capul acoperit.
f) copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete și foarte bine spălate.
g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corect, cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaus de conservanți. Se va evita în același timp consumul de cafea sau alcool și vor avea grijă să mențină o igienă riguroasă a sânului și evident, igiena general.
h) la cel mai mic semn de suferință a copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medical de familie, care va decide conduita terapeutică.
i) atenție deosebită se va acorda condițiilor de igienă, atât pentru copil, cât și pentru mamă. Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate, iar mama se va îngriji de igiena
riguroasă a pielii acestuia; copilul va fi îmbăiat cel puțin o dată pe zi și obligatoriu, seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.
j) copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei.

Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice

Persoanele vârstnice sunt și ele vulnerabile în zilele caniculare, prin urmare acestea trebuie să fie atente la orele la care ies la plimbare și să nu uite să se hidrateze. DSP a pregătit o listă cu sfaturi pentru seniori:

a) crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
b) hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaus de
conservanți.
c) alimentația va fi compusă predominat din legume și fructe proaspete.
d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.
e) este interzis consumul de alcool și cafea, în timpul caniculei.
f) se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte ușoară, din materiale vegetale, precum și pălăriuțe de protecție pe cap.
g) persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul currant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.
h) menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 dușuri pe zi.

DSP: Recomandări pentru angajatori

DSP a pregătit o listă cu recomandări și pentru angajatori, printre care reducerea intensității şi ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților, DSP recomandă asigurarea apei minerale în cantitate suficientă, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb; asigurarea echipamentului individual de protecție; asigurarea de duşuri.

 

 

 

Ultima oră