Ziua Universală a Iei se sărbătorește în fiecare an în 24 iunie, odată cu ziua de Sânziene sau în cea de-a doua zi de Rusalii.
Diferite muzee din toată ţara, asociaţii sau iubitori ai valorilor identitare românești organizează, în perioada următoarea perioadă ateliere, parade, expoziţii sau concerte cu tematică, în care ia este elementul central.
Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor.
Ţesute, croite și brodate în casă, iile au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului, care au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente.
Ziua Universală a Iei, ediția a XI-a la Muzeul Astra din Sibiu şi expoziţie cu altiţe
În perioada 24-30 iunie 2024 Muzeul ASTRA organizează evenimentul Ziua Universală a Iei, ajuns la ediția a XI-a. Muzeul ASTRA a crescut o comunitate dedicată iei și cămășii tradiționale la Sibiu, din 2014 și până acum, în ediții care au consacrat povestea celei mai îndrăgite piese de port popular – ia sau cămașa tradițională.
Evenimentul este un prilej de descoperire a tradițiilor și obiceiurilor româneşti, al degustătorilor de povești șide bucate, pentru cei ce vor să afle povestea iei de la cei care trăiesc, cercetează și duc mai departe tradiția.
În acest sens, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte, în aceste zile, expoziţia eveniment „Altițe. Inspirație. Aspirație”, împreună cu Asociația Semne Cusute, în Pavilionul Muzeal Multicultural.
La expoziţia „Altițe. Inspirație. Aspirație” sunt prezentate 122 de cămăși cusute în perioada 2018-2024, după planșele din albumele realizate de Elisa Brătianu (1943) și de Elena C. Cornescu (1906). Alături de aceste cămăși contemporane, punct de inspirație și aspirație, Muzeul ASTRA expune în premieră un costum etalon din patrimoniul său.
Parada cămăşilor tradiţionale pe podul Cetăţii Făgăraşului şi concert cu Damian Drăghici
Cetatea Făgăraş va găzdui evenimentul Ziua Universală a Iei în 24 iunie 2024, sub organizarea Casei de Cultură a Municipiului Făgăraş.
Unica cetate din România cu pod rabatabil peste lacul de apărare, situat pe latura estică, va face posibilă prezentarea de ii din toată Țara Făgărașului, unde fete și femei, îmbrăcate în cămăţile tradiţionale româneşti, vor participa la o paradă.
La finalul prezentării, artistul Damian Draghiciva încânta spectatorii cu meditații lăutărești în curtea interioară a cetății, anunţă organizatorii evenimentului.
De asemenea, cu acest prilej vor fi cunoscut şi câștigătoarele concursului „Mândră-i Țara Oltului”, care vor purta minunatele costume autentice și cu găteală de cap.
Oricine dorește să-și prezinte propria ie autentică, la parada iilor, poate contacta organizatorul la numărul de telefon 0268211929 de luni – vineri între orele 10.00 -17.00.
Sărbătoarea de Sânziene şi jocul Căluşului la Muzeul Satului din Vâlcea
Sărbătoarea sânzienelor va fi celebrată şi la Muzeul Satului din municipiul Vâlcea, duminică, 23 iunie 2024, între orele 10.00-14.00.
Ziua Universală a Iei este o iniţiativă a comunităţii La blouse roumaine , marcată pentru prima oară pe 24 Iunie 2013, data fiind aleasă special pentru a coincide cu sărbătoarea creștină a Sfântului Ioan de vară și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei.
Evenimentul va include expoziții, activități cultural – artistice și ateliere menite să reînvie tradițiile românești, să ofere informații, experiențe și promovare pentru ia românească, pentru Muzeul Satului vâlcean.
“Vă încurajăm să îmbrăcați în costum tradițional, ie, cămașă tradițională sau o cămășă albă, dacă nu dețineți o piesă vestimentară inspirată din costumul tradițional, pentru a participa la o celebrare a bucuriei, frumosului, artei, obiceiurilor și valorilor identitare românești“, anuntă organizatorii @La blouse roumaine.
Alte ateliere de meşteşuguri populare, zone de picnic, plimbări cu trăsura trasă de cai, concerte şi expoziţii în aer liber de obiecte artizanale vor începe mai devreme în incinta Muzeului Satului din Râmnicu Vâlcea, chiar din ziua de 21 iunie.
Pe seară, vom avea un program artistic dedicat căluşarilor şi jocului Căluşului. Pe scena din incinta Muzeului Satului vor urca: grupul de suflători al Şcolii Populare de Arte şi Meserii şi Ansamblul artistic „Mioriţa” din Vaideeni, după cum anunţă Consiliul Judeţean Vâlcea.
Vor evolua, de asemenea, formaţii de căluşari din localităţile vâlcene Frânceşti, Şirineasa, Ioneşti, Drăgoeşti, Bălceşti, dar şi Ansamblul „Izvoraşul”din judeţul Olt, precum şiAnsamblul „Căluşerii din Răşinari”, judeţul Sibiu.