statuia baronului brukenthal, donată primăriei la trei ani de la amplasarea în piața mare

Statuia Baronului Samuel von Brukenthal va fi donată Primăriei municipiului Sibiu la aproape trei ani de la amplasarea ei în Piața Mare. Asociația care a făcut donația a pus și o condiție municipalității. 

La aproape trei ani de la dezvelire, statuia Baronului Brukenthal din Piața Mare, făurită de sculptorul Deak Arpad din Oradea, a fost donată municipalității de către Asociația Rotary Club. Consilierii locali vor vota un proiect de hotărâre prin care vor accepta această donație. Statuia are o valoare de 521.200,75 lei. 

Asociația care a făcut donația a pus câteva condiții municipalității, iar în cazul în care nu vor fi respectate, statuia se va întoarce în patrimoniul acesteia. „Municipiul Sibiu se obligă să mențină, să întrețină bunul corespunzător scopului pentru care a fost edificat, cu menținerea mesajului pe care acesta dorește să îl transmită cetățenilor și să păstreze bunul pe amplasamentul pe care se află în prezent. În caz contrar, bunul urmează a se întoarce în patrimoniul asociației donatoare”, se arată în proiect. 

Statuia Baronului Samuel von Brukenthal a fost dezvelită în 21 septembrie 2021, în cadrul unei ceremonii la care a luat parte și președintele Klaus Iohannis. 

Statuia este realizată din bronz și are trei metri înălțime, iar soclul pe care este așezată are 60 de centimetri. Aceasta a fost amplasată la 8,75 metri de clădirea Muzeului Brukenthal și la 18,70 metri față de clădirea Primăriei Sibiu. Amplasarea statuii lui Brukenthal este simetrică față de cea existentă, a lui Gheorghe Lazăr, aflată la intrarea în Piața Mare dinspre strada Avram Iancu, fiind orientată cu fața către Piața Mare.

Ultima oră