localnicii din barcelona protestează împotriva turismului în masă stropind turiștii cu apă (video)
foto Captură video YouTube

Tensiunile legate de turismul în masă au atins noi cote în Barcelona, unde protestatarii au recurs la metode neobișnuite pentru a-și exprima nemulțumirea.

Mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei catalane într-un miting împotriva numărului tot mai mare de vizitatori, care a depășit 12 milioane în 2023 și se așteaptă să crească în 2024.

Demonstranții au mărșăluit prin oraș, înarmați cu pistoale cu apă, pe care le-au folosit pentru a stropi turiștii și clienții restaurantelor. Scenele surprinse arată protestatari certându-se cu oaspeții teraselor și împiedicând turiștii să părăsească hotelurile prin blocarea ieșirilor, relatează Sky News, citează Mediafax.

Acțiunile fac parte dintr-un val mai larg de proteste care a cuprins Spania în această vară.

Localnicii sunt nemulțumiți de creșterea costului vieții, în special a chiriilor și a prețurilor locuințelor, pe care o atribuie în mare parte afluxului de turiști. De asemenea, criza apei cauzată de schimbările climatice a intensificat frustrările față de industria turismului.

YouTube video

Protestele nu se limitează doar la Barcelona.

În Insulele Baleare, mii de oameni au ieșit pe străzile din Menorca și Majorca, cerând un turism mai controlat și sustenabil. Manifestațiile reflectă o îngrijorare tot mai mare cu privire la impactul turismului de masă asupra comunităților locale.

Ca răspuns la nemulțumirile crescânde, guvernul spaniol a anunțat recent măsuri de reglementare a închirierilor pe termen scurt și a celor sezoniere.

Ministrul pentru drepturile consumatorilor, Pablo Bustinduy, a declarat că autoritățile vor investiga listările de pe platforme precum Airbnb și Booking.com pentru a verifica dacă acestea dețin licențele necesare.

Ultima oră