Piața Habermann a fost locul de desfășurare pentru un spectacol folcloric deosebit în a doua zi a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” de la Sibiu. Spectacolul a reunit formații din diverse colțuri ale lumii: „A Lanterna” din Italia, „Del Bernal” din Mexic, alături de Ansamblul „Ardealul”
Până duminică, Sibiul este capitala folclorului internațional, găzduind cea de-a 49-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, cu spectacole, ateliere de dans și o paradă a portului popular, la care participă peste 800 de artiști din 8 țări.
„Ne bucurăm de cea de-a doua seară de spectacol, aici, în Piața Hermann, din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional de Folclor Cântecele Munților de la Sibiu. Aseară, Piața Hermann a fost plină și suntem convinși că și în seara asta va fi la fel, pentru că ne bucurăm de diversitate, ne bucurăm de coloratură și de energie, primind oaspeții și aducând pe această scenă de folclor românesc și folclor internațional în această seară”, a spus Traian Stoiță, reprezentant al Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”.
Sute de spectatori au luat parte la spectacolul inedit de dansuri tradiționale din Italia, Mexic și din Ardeal care au animat Piața Habermann în acordurile cântecelor tradiționale și a dansurilor energice specifice fiecărei țări.
Celebrii „rancheros” din Mexic
Spectacolul a fost deschis de Ansamblul Del Bernal din Mexic, o formație fondată în 2014 în municipiul Gonzales, situat în statul Tamaulipas. Sub îndrumarea lui Raul Garcia Vallejo, José Fernando Maldonado Martínez și a maestrului coregraf Héctor Javier Tapia Maldonado, ansamblul are ca misiune conservarea și promovarea tradițiilor regionale și naționale, reunite prin muzică și dans.
Deși este un ansamblu tânăr, Ansamblul Del Bernal a susținut peste 250 de spectacole atât în Mexic, cât și în Europa, în țări precum Portugalia, Spania și România. Repertoriul ansamblului cuprinde dansuri tradiționale din Tamaulipas, dansuri din regiunea de nord, dansuri specifice zonei Huapango, folclor din Jalisco și dansuri țărănești din Veracruz.
Dansatorii sicilieni au adus Tarantella la Sibiu
Grupul folcloric „A Lanterna” a fost înființat în 1989, în Licata, Sicilia, de un grup de tineri pasionați de cultura populară, cu scopul de a reînvia și a promova tradițiile locale. Orchestra este compusă din maeștri talentati, specializați în interpretarea muzicii cu instrumente tradiționale siciliene. Ansamblul cuprinde 39 de membri, dintre care 11 fac parte din orchestră, iar restul sunt dansatori. Aceștia provin dintr-un sat pitoresc din sudul Siciliei și se remarcă prin prietenie, punctualitate și generozitate.
Trupa de dans, care poartă haine colorate ce reflectă fidel costumele de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, aduce pe scenă momente din viața de zi cu zi și munca pe câmp, cum ar fi fermierul din mare dansând dansuri tipice siciliene, precum tarantella, mazurca și contra dansul. În cei 35 de ani de existență, grupul a participat la numeroase festivaluri internaționale de folclor în aproape toate țările europene și aceasta este a treia oară când se întorc în România.
Tinerii dansatori ai Ansamblului Studențesc „Ardealul”
Membrii Ansamblului Folcloric Studențesc „Ardealul” din Sibiu sunt purtători devotați ai tradițiilor românești, oferind spectacole energice și autentice care redau esența folclorului prin cântece, dansuri și momente din viața comunității. De-a lungul celor 30 de ani de activitate, talentul tinerilor dansatori a fost recunoscut cu numeroase premii, dar adevăratul lor premiu rămân aplauzele publicului. Pregătirea artistică este coordonată de Sorin Bădiță, dansator profesionist, sub îngrijirea doamnei director Liliana Popescu.