Am aflat de ce ciorile invadează parcurile din Sibiu. Un specialist vine cu explicații (video)
Ciorile revin în fiecare seară în oraș, dormitorul lor preferat

Odată cu sosirea toamnei, ciorile au început să revină în parcurile din orașul Sibiu. Sute de exemplare se retrag în fiecare an în arborii înalți din municipiu, cu toate că de-a lungul anilor s-a încercat alungarea lor prin diferite metode.

Stolurile de ciori care se strâng în Parcul Sub Arini, dar și în Parcul Tineretului sunt o pacoste pentru sibienii care agreează plimbările în parc. Păsările fac un zgomot puternic, iar mizeria lăsată în urma lor este pe măsură. Specialistul ornitolog Daroczi Szilard consideră că cuibăritul colonial și înnoptarea în grup în parcurile din orașe le oferă mai multă siguranță pe baza „mai mulți ochi văd mai mult”, în sensul că mai multe păsări detectează mai repede un potențial pericol și cu forță comună îl pot alunga rapid.

Specialistul ornitolog este de părere că principalul motiv în funcție de care ciorile înnoptează în parcurile din Sibiu este faptul că se simt în siguranță, departe de prădători.

„În timpul zilei grupurile de ciori de semănătură ies pe câmpurile agricole unde se hrănesc și se întorc la locurile de înnoptare care sunt adesea situate în locurile din localități, unde sunt copaci înalți și care le oferă siguranță pe timpul nopții. Dacă ele ar alege un loc în afara orașelor ar fi mult mai vulnerabile, fiind expuse prădătorilor. Jderul de piatră, jderul de copac, uliul porumbar sunt cei mai mari prădători ai ciorilor. Astfel, ele au ales copacii mari dintre clădiri. De obicei dimineața se adună în cârduri și părăsesc localitățile, unde o să revină seara, deseori când este deja întuneric”, a declarat ornitologul.

 

Atât deșeurile din apropierea orașelor, cât și câmpurile agricole reprezintă alte motive care determină venirea ciorilor în oraș. „Fiecare oraș are specificul lui, iar problemele nu pot fi generalizate pentru toate orașele din țară. În primul rând trebuie rezolvată situația deșeurilor. Deșeurile atrag mii ce ciori în orașe. Trebuie văzut și ce câmpuri agricole sunt în apropierea orașelor deoarece ciorile nu se duc la 30, 40 de kilometri de oraș, ci la o distanță de maxim 15, 25 de kilometri. Pe de altă parte, aceste păsări se adună de pe o rază destul de mare. De obicei, coloniile de ciori de semănătură sunt în afara orașelor. În parcurile orașelor nu se strâng într-un număr atât de semnificativ ca la locurile de înnoptare din afara orașelor unde se pot strânge mii de exemplare. Aceste locuri de înnoptare sunt foarte stabile și, în timp, se formează pe mai multe decenii și păsările țin minte aceste locuri”, a declarat ornitologul Daroczi Szilard.

Am aflat de ce ciorile invadează parcurile din Sibiu. Un specialist vine cu explicații (video)

Toaletare arborilor, singura soluție a Primăriei Sibiu

În anii trecuți, Primăria Sibiu instalase un aparat cu ultrasunete cu scopul de a alunga ciorile din parc însă acesta nu a fost eficient, singura soluție rămânând toaletarea copacilor.

Inspectorii Serviciului Public Salubrizare, Protecția mediului și Administrarea domeniului public fac frecvent controale în teren. În urma acestora s-a constatat faptul că principalele zone din oraș unde se regăsesc comunități mai mari de ciori sunt cele cu arbori, în speță parcurile. De altfel, sesizările primite de la cetățeni privind acest aspect se referă tot la aceste zone. Legislația (OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatic) interzice uciderea, capturarea sau distrugerea ouălor oricăror specii de păsări, inclusive cele migratoare.

Prin urmare, singura soluție pentru reducerea numărului de păsări dăunătoare și diminuarea disconfortului creat de acestea este toaletarea periodică a arborilor, astfel încât să se descurajeze formarea cuiburilor. Această activitate este cuprinsă în cea generală de toaletare și îngrijire a spațiilor verzi, astfel că nu constituie un cost suplimentar. În ceea ce privește mizeria creată de aceste păsări, străzile și aleile se spală conform graficului obișnuit, iar mobilierul urban din parcuri se spală, de regulă, o dată pe săptămână, cu posibilitatea suplimentării cu încă o trecere pe săptămână dacă se constată că este necesară. Vom continua toaletarea permanentă a arborilor, aceasta fiind singura soluție identificată și conformă cu dispozițiile legale pentru a ține sub control înmulțirea acestor păsări.

 

 

 

Ultima oră