Poliția Sibiu a susținut marți, 1 octombrie, o conferință de presă privind noile reglementări ale Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Pe lângă acest aspect, Bogdan Malea, șeful Serviciului de Ordine Publică Sibiu, a făcut o demonstrație despre cum se utilizează sistemul de monitorizare electronică.
Începând din 1 octombrie, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, dar și în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.
În județul Sibiu, numărul cazurilor de violență domestică a crescut cu aproape 10 la sută, față de primele 8 luni ale anului precedent. În total au fost emise 185 de ordine de protecție provizorii, 75 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la peste 2.200 de cazuri de violență domestică dintre care 882 la orașe și peste 1. 300 la comunele și satele din județul Sibiu.
În ceea ce privește infracțiunile constatate, au fost înregistrate 8 infracțiuni, dintre care două persoane au distrus brățara și alte cinci persoane nu au respectat ordinul de protecție provizoriu.
Bogdan Malea, șeful Serviciului de Ordine Publică Sibiu, a explicat cum funcționează sistemul de monitorizare electronică. „Dispozitivul se montează pe piciorul agresorului. În cazuri excepționale, dacă este vorba despre probleme medicale se poate monta și pe antebrațul. Aceasta se conectează la două dispozitive, sunt ca niște telefoane mobile dar au soft-uri speciale. unul dintre acestea stă la victimă, iar celălalt la agresor. Ideea este că atunci când se montează brățara toate trei dispozitivele se împerechează și se conectează la acest sistem informatic de monitorizare electronică. După ce se fac testările, colegii noștri de la SIME (Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică) monitorizează respectarea sau nerespectarea măsurilor dispuse”, a Bogdan Malea, șeful Serviciului de Ordine Publică Sibiu.
Șeful Serviciului de Investigații Criminale Sibiu, Angelin Ciobanu, a vorbit despre procedurile judiciare. „În cadrul procedurilor judiciare avem un senzor care este montat în cadrul măsurii de arest la domiciliu în imobilul în care persoana în cauză cere măsura de arest la domiciliu. Funcționează după același principiu”, a mai adăugat Angelin Ciobanu, șeful Serviciului de Investigații Criminale Sibiu.