În cadrul enisiunii ”Ora de Politică”, realizată de Ora de Sibiu, Raluca Turcan a discutat despre stadiul proiectului noului Spital Județean din Sibiu și despre obstacolele întâmpinate pe parcurs.
Realizatorul interviului de la ”Ora de Politică” a întrebat-o pe Raluca Turcan despre statutul proiectului noului spital, un proiect pe care aceasta l-a susținut constant. Turcan a subliniat faptul că, deși proiectul a avut multe obstacole, acesta rămâne în continuare o prioritate pentru ea. „Este un proiect esențial nu doar pentru Sibiul nostru, dar și pentru județele din jur, iar acest lucru a fost evident chiar și în contextul campaniei electorale”, a declarat Turcan.
Politizarea proiectului și sabotajul acuzat
Raluca Turcan a vorbit deschis despre faptul că există persoane care acuză guvernul de nerealizarea acestui proiect, dar care, în realitate, au contribuit la blocarea sa. „Cei care acuză nerealizarea acestui proiect și își fac filmulețe au și sabotat proiectul”, a afirmat Turcan, referindu-se la contracandidați care au încercat să capitalizeze pe seama dificultăților întâmpinate de proiect.
Turcan a menționat că, în ciuda campaniei electorale, nu a politizat discuția, preferând să își prezinte angajamentul personal pentru realizarea acestui spital. „Am încercat să rămân la acel nivel în care sibienii să mă cunoască pe mine și să mă înțeleagă așa cum sunt eu în materie de realizare a acestui spital județean”, a spus vicepremierul.
Provocările financiare și schimbările guvernamentale
Unul dintre punctele cheie ale discuției a fost legat de cum s-au schimbat condițiile financiare și guvernamentale care au afectat evoluția acestui proiect. Raluca Turcan a subliniat că, în momentul în care a avut oportunitatea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a reușit să obțină finanțare pentru construirea spitalelor județene, inclusiv Spitalul Județean Sibiu. „Sibiul, prin Consiliul Județean, avea deja proiectul gândit și am reușit să includem realizarea și finanțarea acestuia în cadrul PNRR”, a declarat Turcan.
Totuși, după schimbările guvernamentale, Guvernul a scos infrastructura spitalicească județeană din PNRR și a lăsat doar modernizarea unor corpuri de spitale. Ulterior, Turcan a reușit să găsească o altă sursă de finanțare, în cadrul unui acord cu Banca Europeană de Investiții. „Am creat cadrul normativ care a făcut proiectul eligibil pentru programul Băncii Europene de Investiții”, a explicat Turcan.
Un nou blocaj și politica intervenientă
Problemele nu s-au oprit aici. După alte schimbări guvernamentale, proiectul a fost mutat pe un program comun cu Ministerul Sănătății, iar Turcan a vorbit despre cum modificările făcute la ghidul de finanțare au îngreunat accesarea fondurilor. „Deși există o ordonanță de urgență care face eligibil proiectul Spitalului Județean Sibiu, au schimbat criteriile din ghidul de finanțare, ceea ce a îngreunat foarte mult procesul”, a spus aceasta, acuzând o politizare a procesului.
Oportunități pierdute și speranțe pentru viitor
În încheiere, Raluca Turcan a subliniat că, în ciuda obstacolelor, va continua să lupte pentru realizarea acestui proiect esențial pentru județul Sibiu. „Este un proiect care merită susținut, iar eu voi face tot ce îmi stă în putere pentru a-l duce la bun sfârșit”, a concluzionat aceasta.
Cu toate că viitorul Spitalului Județean Sibiu rămâne incert din cauza contextului politic și administrativ, sibienii așteaptă cu speranță finalizarea acestui proiect vital pentru sănătatea regiunii.