Bazarul de Crăciun care schimbă destine în Gușterița: Povestea afterschool-ului din Șura Culturală

În cartierul Gușterița, chiar lângă biserica de pe strada Mălinului, se află Șura Culturală și un after-school ce oferă zilnic celor 23 de copii parte din program, o masă caldă și posibilitatea de a petrece timp împreună și de a-și face temele împreună cu un pedagog.  Proiectul „Șura dă Aripi” a fost demarat în anul 2022 și este un after-school social care se adresează copiilor romi din familii dezavantajate din cartierul Gușterița. Inițiatorul programului și cel care o observat nevoia acestui afterschool în Gușterița este preotul Alexandru Ioniță.

„Primul an de activitate a început cu 15 copii din familiile pe care părintele Alexandru le cunoștea deja. Corelând informațiile de pe teren cu cele din școala la care merg copiii s-a stabilit că vom sprijini doar copiii care frecventează școala. Momentan, sunt 23 de copii înscriși, ceea ce depășește puțin limita puterilor noastre. Programul constă în patru ore de luni până vineri, cu excepția vacanțelor școlare. Copiii primesc o masă caldă gătită zilnic în Sură, sunt ajutați la teme, dar și multe alte activități, sub atenta supraveghere și îndrumare a unui psihopedagog”, îmi spune Marinela Ignat, pedagogul care petrece tot acest timp cu cei mici.

„Pe lângă aspectul educațional, ne dorim să le oferim experiențe noi: ieșiri în oraș, la un film (poate pare puțin dar au fost cazuri în care câțiva copii au fost pentru prima dată la un film), vizită la grădina zoologică (tot pentru prima dată). Una dintre cele mai frumoase amintiri, cel puțin pentru mine ca pedagog, a fost participarea la o piesă de teatru muzical, la sala Thalia, a Filarmonicii de Stat Sibiu. Copiii au fost absolut uimiți și fascinați de tot ceea ce s-a întâmplat pe scenă și încă își amintesc cu drag despre asta, la un an după acest eveniment, mai ales că, la final, am făcut și poze cu actorii”, îmi mai spune ea.

Casa visurilor: o casă, mare, mare. Pentru toată familia!

Cât de important este pentru acești copii să participe și să aibă acces la astfel de activități, cum le lărgesc acestea orizontul și ce diferență pe termen lung aduce acest program în viața și în parcursul educațional al acestor copii?  Sigur că unul din factorii decisivi pentru care mulți părinți și-au înscris copiii în acest afterschool a fost faptul că primesc zilnic o masă caldă, însă consider că, în timp, copiii au început să vină cu drag la cursuri, pentru mediul prietenos pe care l-am creat, pentru relațiile frumoase care s-au legat între ei, pentru jocurile și libertatea de exprimare pe care nu au prea cunoscut-o până acum. Toți acești pași mici pe care îi facem împreuna, toate aceste experiențe noi sunt foarte importante”, își amintește Marinela Ignat.

Bazarul de Crăciun care schimbă destine în Gușterița: Povestea afterschool-ului din Șura Culturală

„Acum 2 ani am plecat de la o grupa de copii care se băteau din orice motiv, considerând că doar așa pot obține ce-și doresc. Am plecat de la o grupa de copii care îmi spunea în repetate rânduri că nu suporta muzica clasică și acum îmi cer „să mai dansăm un vals”. Acum 2 ani nu aveau răbdare să stea la mese mai mult de 10-15 minute și acum joacă șah cu orele. După cum, la fel, nu voiau să picteze mai deloc și acum îmi cer aproape zilnic acuarele, sau măcar culori să deseneze „ceva”.

Am observat că acel „ceva” înseamnă, de cele mai multe ori, o casă, „casa visurilor”. Chiar și atunci când îmi fac o felicitare, printre inimioare și floricele, apare o casă, mare, mare. Pentru toată familia”, mai adaugă ea.

Părintele Alexandru Ioniță este conștient că educația cu impact cere multă investiție și mult efort pe durata a mai multor ani. Iar pentru acest aterschool este abia al treilea an de program. „Dorim să creștem cât mai mult cu aceiași copii, să îi vedem că termină clasa a opta și își continuă școala. Mizăm mult pe faptul că experiențele bune pe care le au copiii care participă la programul nostru îi vor marca și le vor da curaj și încredere că vor putea merge mai departe (și) cu propriile lor puteri după acești ani mai fragili din viața lor”, îmi spune acesta cu multă speranță în glas și în privire.

„Toți avem amintiri și experiențe formatoare fundamentale din copilăria noastră. Pe toți ne-a marcat ceva, cândva, când am fost mici și vulnerabili. Sperăm mult ca ceea ce le oferim copiilor la Șura Culturală să le fie împuternicire și încurajare pentru anii care vor urma, în care noi nu vom mai putea fi atât de intens în jurul lor, însă ne dorim să fim cel puțin disponibili pentru ei și atunci câd nu vor mai veni zilnic pe la Șură”, își dorește el.

Tiki Taka, Clubul Sportiv Gușterița

Dacă nu s-ar întâmpla acest proiect, copiii ar petrece probabil mult mai mult timp într-un mod neproductiv. Aici însă, aceștia au șansa să întâlnească persoane noi, care le pot servi ca modele pozitive. Și au nevoie de aceste modele, pentru că, din păcate, de multe ori nu le au în propria familie. O astfel de persoană este dl. Toma Morariu, antrenorul de fotbal pe care l-au cunoscut acum un an.  Relația băieților de la afterschool cu „Moro” a evoluat atât de frumos, încât în acest moment ei se bucură de antrenamente gratuite de fotbal. Chiar mai mult, copiii sunt înscriși în campionatul județean de fotbal, având propria echipă: Tiki Taka, Clubul Sportiv Gușterița.

Costurile lunare pentru finanțarea acestui proiect ajung la un minim de 10.000 lei lunar, aproximativ 500 lei/copil, iar sumele vin din sponsorizări și donații atrase printr-o muncă asiduă de strângere de fonduri, de către preotul Alexandru Ioniță. Primii 2 ani i-au pornit cu ajutorul Maratonului Internațional Sibiu. Iar de atunci încoace cei trei magnifici de la „Șura dă Aripi”, părintele, doamna pedagog și îngerul păzitor al copiilor, Alexandra Badiu, înceracă motivarea firmelor și a persoanelor private să doneze. Din păcate încă nu au găsit un sprijin constant și regulat care să asigure toate cheltuielile, iar nesiguranța zilei de mâine este provocarea cea mai mare a acestui program.

Bazarul de Crăciun: 14 & 15 decembrie 2024. Hai și tu!

Pe lângă Maratonul Internațional Sibiu, în fiecare an cei trei organizează chiar în Sură, 2 bazaruri, de Paști și de Crăciun. Bazarul de anul acesta de Crăciun va avea loc sâmbăta și duminica aceasta, 14 și 15 decembrie 2024, de la ora 10 la ora 20.

Bazarul de Crăciun care schimbă destine în Gușterița: Povestea afterschool-ului din Șura Culturală

Produsele pe care le veți găsi în cadrul bazarului sunt lucrate cu migală și măiestrie de către o mâna de doamne inimoase care se întâlnesc în fiecare vineri de la ora 18, la Șezătoarea Șurii Culturale, dar și produse handmade, create de artizani locali. De asemenea cei mici, dar și cei mari vor putea participa la ateliere creative.

Bazarul de Crăciun care schimbă destine în Gușterița: Povestea afterschool-ului din Șura Culturală

 

Iar toată lumea este invitată să se bucure de gustări de sezon și de un ceai cald. Iar cu fiecare participare și cadou cumpărat, acești copii vor fi mai aproape de a-și continua parcursul educațional și social.

„Șura dă Aripi”, fără aripi 

L-am surprins totodată pe părintele Alexandru Ioniță și un pic deznădăjduit cu privire la acest proiect. „Momentan suntem în impas. Perioada dinainte de sărbători este mai degrabă una dificilă și descurajantă pentru noi cei care organizăm totul. Pe de o parte se intensifică activitățile și încercăm să le administrăm cât mai bine și mai folositor. Pe de altă parte, observăm de la an la an cum numai cu ocazia sărbătorilor de iarnă se trezesc dorințele de a ajuta între concetățenii noștri. Aproape că suntem „bombardați” cu telefoane de la persoane care au să ne ofere haine uzate, dulciuri, ba chiar jucării folosite sau chiar noi. Astfel de oameni parcă doresc pur și simplu să bifeze că au făcut „o faptă bună” pe anul acesta ca să intre satisfăcuți în vacanța și sărbătorile care urmează. Foarte puțini sunt cei care conștientizează că pentru a exista un astfel de program este nevoie în primul rând de bani și de minim un om plătit să facă asta pe lângă voluntarii pe care ne străduim să-i motivăm să ne ajute”, îmi explică acesta.

Bazarul de Crăciun care schimbă destine în Gușterița: Povestea afterschool-ului din Șura Culturală

„Tot bani sunt necesari la alimentele pe care le cumpărăm săptămânal și cu bani se plătesc utilitățile și alte lucruri necesare precum rechizite sau alte obiecte consumabile. Ne este greu să strângem sumele necesare și rămânem adesea în urmă cu plățile, de aceea nu ne facem planuri. Știm un singur lucru: experiența de până acum ne încurajează să luptăm în continuare pentru a ține acest program în viață pentru cât mai mulți copii și pentru cât mai mult timp”, concluzionează părintele.

Bazarul de Crăciun care schimbă destine în Gușterița: Povestea afterschool-ului din Șura Culturală

Așadar dacă vă doriți să ajutați și credeți că educația este cu adevărat soluția pentru o societate mai bună și mai inclusivă, acesta este momentul potrivit. Deși nu contest necesitatea acestor copii de a avea haine și jucării potrivite, consider că accesul la educație, la scris, la citit, la dezbatere și formarea și susținerea proorpiilor opnii și idei este mai benefică pentru viitorul lor pe termen lung. Și desigur, o masă caldă.

Mai multe despre inițiativele Șurii Culturale Gușterița, găsiți pe pagina lor de Facebook și Instagram. 

Ultima oră