Astăzi, 12 decembrie 2024, România marchează un moment istoric: intrarea oficială în spațiul Schengen. Schimbarea aduce beneficii transportatorilor sibieni. Printre ei, sunt şi câţiva care nu privesc cu ochi buni acest lucru.
Astăzi, 12 decembrie 2024, România intră oficial în spațiul Schengen, iar această decizie are un impact semnificativ asupra economiei, în special asupra firmelor de transport. Transportatorii din Sibiu, un important nod logistic în România, sunt printre cei care așteaptă cu interes această schimbare.
Citeşte şi- România a intrat oficial în Schengen
Transportatorii economisesc timp prețios
Pentru companiile de transport, eliminarea controalelor vamale la granițele interne ale Uniunii Europene înseamnă o reducere semnificativă a timpului petrecut la frontiere. Daniel Popa, reprezentantul firmei de transport CSI Logistic, a subliniat importanța acestei măsuri:
„Suntem foarte bucuroşi de intrarea României în Schengen. Aşteptăm să vedem cum va fi. Pentru noi este foarte bine, un mare plus şi economisim foarte mult timp.”
La rândul său, Mihai Florescu, reprezentant al unei firme de transport internaţional din Sibiu, a evidențiat că, fără controalele la vamă, marfa ajunge mai rapid la destinație: „Ne ajută foarte mult intrarea României în Schengen, vă daţi seama. Scutim mult timp la plecare, la venire. Se pierde mult timp la vamă, mai ales când nu merge sistemul. De exemplu, ori nu merge sistemul românesc, ori nu merge sistemul unguresc. Se pierd clar o oră-două ore. Scutim mult timp şi ajung mai repede mărfurile la clienţi, în condiţiile astea.”
Sunt şi sceptici
În timp ce majoritatea firmelor de transport din Sibiu se bucură de intrarea României în Schengen, nu toate companiile sunt la fel de entuziaste. Reprezentantul firmei Intermediere Transport Marfă Sibiu a exprimat o viziune mai rezervată asupra efectelor aderării la Schengen, subliniind faptul că unele dintre provocările cu care se confruntă transportatorii nu vor dispărea odată cu eliminarea controalelor la granițele interne ale Uniunii Europene.
Acesta a subliniat faptul că, în ciuda aderării la Schengen, controalele vamale și alte proceduri de securitate rămân în continuare aplicate la intrarea în alte țări ale Uniunii Europene, cum ar fi Austria, Franța, Germania sau Olanda. Astfel, deși România beneficiază de libertatea de circulație în interiorul Schengen, camioanele care intră în aceste state vor fi supuse în continuare unor verificări riguroase, ceea ce poate reduce semnificativ avantajele pentru transportatori.
,,Noi suntem casă de expediţii, dar nu ştiu câte ne ajută, având în vedere că majoritatea ţărilor europene deja au început să aplice controale stricte la frontieră. Lumea se bucură, dar în realitate, nu a învăţat nimic din trecut. Când ne-au cucerit Imperiul Otoman sau Imperiul Roman, s-au destrămat. Acum urmează şi Schengenul, pentru că nu adresează cu adevărat problemele fundamentale.” mărturiseşte sibianul.
„Am intrat în Schengen când nu mai e Schengen”
Potrivit acestuia, Schengenul nu mai este „ceea ce a fost” din cauza controalelor din alte state europene. În opinia sa, în ciuda faptului că România face acum parte din spațiul Schengen, camioanele continuă să fie controlate la intrarea în alte țări europene, ceea ce înseamnă că transportatorii nu vor experimenta o fluidizare semnificativă a procesului de transport, mai ales în condițiile în care, de multe ori, sistemele de control vamal nu funcționează perfect în anumite state.

Impact asupra economiei locale și internaționale
Eliminarea timpilor pierduți la granițe ar putea ajuta unele firme să își îmbunătățească eficiența și să reducă costurile, dar acest beneficiu nu este universal aplicabil. În continuare, controalele vamale se mențin în afacerea internațională în anumite țări din Uniunea Europeană, ceea ce diminuează impactul imediat al aderării României la Schengen.
Intrarea României în Schengen reprezintă un pas semnificativ pe plan politic și economic, însă efectele concrete pentru transportatori nu sunt deopotrivă pozitive. În timp ce unele firme beneficiază de economii de timp și eficiență, altele continuă să se confrunte cu provocări, în special în ceea ce privește controalele aplicate de alte state membre ale UE. ,,Camioanele sunt controlate oricum la intrarea în Austria, Franţa, Germania sau Olanda. Chiar dacă România este acum în Schengen, tot va trebui să trecem prin controale riguroase la intrarea în aceste ţări. Lumea se bucură, dar în realitate, nu au învăţat nimic din trecut.”