Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a înregistrat o creștere de 5% a numărului de studenți în ultimii zece ani, în ciuda declinului demografic actual. Comparativ cu anul universitar 2014-2015, numărul studenților înscriși la programele de licență a crescut cu 8%, în timp ce la celelalte programe s-a observat o ușoară scădere.
„O analiză comparativă a numărului de studenți înmatriculați în anul universitar în curs, comparativ cu 2014-2015, indică de fapt o creștere și nu o scădere. Este vorba despre creșterea cu 8% a numărului de studenți înscriși la programele de licență ale ULBS și doar o ușoară scădere la celelalte programe. În ansamblu însă, cifrele se compensează și putem spune că față de acum 10 ani, ULBS a crescut ca număr de studenți cu 5%, deși în prezent ne confruntăm cu efectele unui declin demografic”, a declarat Smaranda Bălan, purtător de cuvânt al ULBS.
Specializările cu cei mai mulți și cei mai puțini candidați
,,În privința specializărilor, putem aduce exemple de la fiecare facultate. La ultima admitere am avut o concurență peste așteptări la specializările Medicină/Medicină dentară ( 4, 85 candidați/ loc, în cadrul Facultății de Medicină), Psihologia (19,51 candidați/ loc, la Facultatea de Științe Socio-Umane), Calculatoare (7,88 candidați/loc, în cadrul Facultății de Inginerie), Drept(4,76 candidați/loc, Facultatea de Drept), Limba și literatura română-limba și literatura modernă (2,73 candidați/ loc, Facultatea de Litere și Arte), Informatică(4,68 candidați/loc, Facultatea de Științe), Marketing(8,70 candidați/loc la Facultatea de Științe Economice), Teologie ortodoxă pastorală (1,51 candidați/loc, Facultatea de Teologie), Ingineria produselor alimentare (1,26 candidați/loc, Facultatea de ȘAIAPM)” adaugă purtătoarea de cuvânt.
Posturile din universitate: ULBS face angajări, în ciuda restricțiilor
Deși ordonanța „trenuleț” impune înghețarea unor posturi în instituțiile publice, ULBS continuă să facă angajări. Purtătorul de cuvânt Smaranda Bălan a explicat că posturile deja scoase la concurs vor fi ocupate conform planificării.
„Posturile anunțate la concurs până la finele lui 2024 își vor desfășura calendarul de selecție conform graficului stabilit anterior ordonanței, adică și în 2025”, a precizat Smaranda Bălan.
Universitatea justifică noile angajări prin necesitatea acoperirii creșterii numărului de studenți, menținerii calității actului educațional și adaptării la cerințele pieței muncii.
Venituri din taxele de școlarizare și gradul de colectare
În anul fiscal 2024, ULBS a încasat 34.668.000 lei din taxele de școlarizare și alte venituri provenite din activitățile studenților. Gradul de colectare a taxelor este de 94%, ceea ce indică o bună disciplină financiară în rândul studenților.
Planul de școlarizare pentru 2025-2026
Universitatea așteaptă încă cifrele oficiale de la Ministerul Educației și Cercetării pentru a definitiva planul de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026.
„Planul de școlarizare este definit de cifrele de școlarizare transmise pentru fiecare universitate de către Ministerul Educației și Cercetării. Până în acest moment, această cifră nu a fost comunicată”, a explicat Smaranda Bălan.