Directorul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a adus recent în discuție posibilitatea ca instituția culturală să treacă în subordinea Primăriei Sibiu. În cadrul unei conferințe de presă de marți, primarul municipiului, Astrid Fodor, a clarificat că nu au existat discuții oficiale pe această temă, ci doar schimburi de idei „amicale”, în contexte informale.
Primarul Astrid Fodor nu ia în calcul, deocamdată, preluarea Muzeului Brukenthal, invocând alte priorități, precum proiectele aflate în derulare. „În primul rând, n-am avut discuții cu domnul director legate de preluarea Muzeului Brukenthal. Când te întâlnești cu cineva la un eveniment, care spune „doamna primar, mă preluați că nu avem bani”, i-am zis că discutăm altădată…”, a declarat Astrid Fodor.
Aceasta a adăugat că nu exclude complet ideea, dar o astfel de decizie ar trebui luată cu maximă responsabilitate și nu într-un cadru informal. „Nu este o idee pe care o pun la o parte. Este o decizie foarte importantă și trebuie analizată cu toată responsabilitatea. Nu se ia așa, între două uși sau stând la un pahar de bere și discutând despre cum preluăm noi Muzeul Brukenthal. N-am avut o întâlnire punctuală. Ne-am întâlnit, de exemplu, la o expoziție, unde era mai multă lume, și în cadrul acesteia îmi spunea ce bine ar fi să fie în subordinea noastră”, a precizat primarul.
Nu au existat discuții cu Parohia Evanghelică
În cadrul aceleiași conferințe, Astrid Fodor a menționat că nu a purtat discuții nici cu reprezentanții Parohiei Evanghelice, proprietara clădirii în care funcționează Muzeul Național Brukenthal. „N-am purtat niciun fel de discuție cu conducerea bisericească de niciun fel legat de Muzeul Brukenthal. Discuțiile cu domnul Chituță au avut loc în același stil informal, cum a fost și recent, cu ocazia desemnării destinației turistice a anului, la o cină organizată la muzeu, unde am clarificat poziția noastră”, a explicat edilul.
Astrid Fodor a subliniat că, în prezent, administrația locală este concentrată pe proiectele deja aflate în derulare, mai ales în domeniul educației și al infrastructurii. „Deocamdată mă preocupă foarte multe alte probleme ale Primăriei Sibiu, pentru care am fost aleasă. Mă preocupă zecile de contracte în derulare, toate școlile care intră în reabilitare și toate școlile care intră în reabilitare și avem probleme mari, pentru că trebuie să avem grijă unde își desfășoară acești copii orele. Mă preocupă grădinițele. Mă preocupă toate șantierele care vor începe Calea Șurii Mari și Calea Șurii Mici. Acestea sunt preocupările mele pentru care am candidat, restul sunt preocupări conexe”, a încheiat primarul.