termenul de finalizare al autostrăzii sibiu - pitești ar putea fi amânat. cnair spune că cel actual este unul ”optimist”
Autostrada Sibiu Pitesti - Viaduct Boita

Gabriel Budescu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), a declarat că termenul de 2028 pentru finalizarea Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești este unul „optimist”, având în vedere complexitatea lucrărilor din zona montană.

Declarația a fost făcută marți, în cadrul evenimentului ZF Logistică, Transporturi și Automotive 2025, relatează Economica.net.

„Este un termen un pic optimist, din punctul meu de vedere, știind care sunt caracteristicile tehnice acolo”, a afirmat Budescu, fost director în cadrul CNAIR. Totuși, el a precizat că în 2025 vor începe lucrările și pe ultima secțiune – secțiunea 3, chiar dacă nu pe întreaga lungime.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a prezentat recent situația actualizată a lucrărilor pe Autostrada A1, numită „cea mai așteptată autostradă de români”.

  • Secțiunea 1 (Sibiu – Boița) este finalizată și dată în trafic de peste doi ani, fiind construită de compania austriacă Porr.
  • Secțiunea 2 (Boița – Cornetu), una dintre cele mai dificile, este în lucru, iar prima grindă transversală a fost deja livrată. Lucrările sunt realizate de asocierea turcească Mapa – Cengiz.
  • Secțiunea 3 (Cornetu – Tigveni), de asemenea cu grad ridicat de complexitate, urmează să intre în șantier în cursul acestui an. Constructor este compania italiană WeBuild.
  • Secțiunea 4 (Tigveni – Curtea de Argeș) are un progres de aproximativ 70%, fiind construită de Porr. A fost finalizat deja primul tunel („Daniela”), iar tunelul „Alina” urmează să fie încheiat în curând.
  • Secțiunea 5 (Curtea de Argeș – Pitești) este parțial dată în trafic, între Pitești și Băiculești. Cealaltă porțiune, Băiculești – Curtea de Argeș, va fi deschisă în mai sau cel târziu la începutul lunii iunie, potrivit estimărilor lui Grindeanu. Constructorul este tot WeBuild.

Autostrada Sibiu – Pitești, parte a Coridorului 4 Pan-European, va avea o lungime totală de 122,11 kilometri și va lega Portul Constanța de punctul de trecere a frontierei de la Nădlac, facilitând astfel tranzitul est-vest prin România.

Ultima oră