„nu poți controla un oraș cu 100 de polițiști”. reacția primarului sibiului după incendiul de la podul gării

După incendiul puternic izbucnit în luna martie la o unitate care repara mașini în zona Podului Gării din Sibiu, autoritățile locale recunosc că nu știau despre existența unei astfel de activități acolo. Primarul Astrid Fodor susține că Poliția Locală nu avea indicii că în apropiere de centrul orașului funcționa un operator fără autorizație, întrucât nu au existat reclamații. 

Incendiul puternic din 14 martie, de pe strada Dorobanților din Sibiu, izbucnit la o hală unde se afla o vopsitorie auto, a făcut scrum mai multe mașini. Zeci de pompieri, inclusiv din județele Brașov, Vâlcea, Hunedoara și Mureș, au intervenit lângă Podul Gării, în cadrul unei misiuni contra-cronometru, pentru a stinge focul și limita pericolele. Fumul negru și greu s-a văzut atunci din mai multe cartiere ale orașului, au fost evacuați locatarii unui bloc din vecinătate, iar în zonă a fost stabilit un perimetru de siguranță. 

„nu poți controla un oraș cu 100 de polițiști”. reacția primarului sibiului după incendiul de la podul gării

Nu știau ce activități erau acolo. Fodor: „Nu a reclamat nimeni”

La o lună de la incendiul care a speriat populația Sibiului, primarul Astrid Fodor spune că Poliția Locală nu știa că acolo funcționa un operator care repara mașini, deși acesta nu avea autorizație. „N-am fost încântată. Am fost nemulțumită și l-am întrebat pe directorul Poliției Locale cum s-a întâmplat, dacă știa că acolo funcționează o unitate care repară mașini. Ne-a explicat că nu, că nu au fost reclamații”, a spus Astrid Fodor în cadrul unei conferințe de presă. 

video
play-rounded-fill

Primarul a susținut, totodată, că locația respectivă figura în planul de control, iar un agent al poliției locale a efectuat o verificare. În acea zi nu era niciun fel de activitate în zonă. 

„Ei au un plan de control și am întrebat dacă a fost prins în plan. Agentul care a fost acolo, o doamnă foarte responsabilă și serioasă, are în planul de control acea unitate. A fost acolo și era un portar, era lipsă totală de activitate, care i-a spus că nu se desfășoară nimic acolo, că e doar un depozit al proprietarului. Pe bună credință, fără reclamații, că auzi dacă se întâmplă ceva. De obicei, vecinii reclamă, dar acum nu a reclamat nimeni, nu s-a dus nimeni acolo, deci n-am știut că acolo se desfășoară o activitate. Eu nu cred că oamenii din zonă nu știau că acolo se repară mașini. Bineînțeles că nu am fost mulțumită, e greu de explicat. De multe ori oamenii nu sesizează, iar dacă nu sesizezi nu ai cum să controlezi un oraș întreg cu 100 de polițiști. Nu pot merge la poartă să bată, pentru că este un abuz. Nu poți face orice”, a precizat primarul Sibiului. 

Primarul a subliniat și faptul că polițiștii locali nu divulgă niciodată identitatea celor care fac sesizări, tocmai pentru a încuraja raportarea activităților ilegale. „Dacă ai o informează, sesizează! Vă garantez 100% că niciun polițist nu va spune că cutare te-a reclamat. Nu o fac, pentru că au niște reguli clare, iar dacă comunică cine a reclamat, sancțiunile sunt grave. Lumea de asta nu reclamă, ca să nu se afle că ei au făcut reclamația”, a spus primarul Astrid Fodor. 

Ultima oră