concluziile anchetei dsp după incidentul de la colegiu brukenthal: cumul de mai mulți factori

În urma incidentului petrecut luni, 28 aprilie 2025, la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, când mai mulți elevi au acuzat în timpul orelor sau ulterior, acasă, simptome precum dureri de cap, mâncărimi ale pielii și, în unele cazuri, erupții cutanate, Direcția de Sănătate Publică Sibiu a finalizat ancheta și a transmis concluziile oficiale.

Potrivit DSP, dezinsecția în unitatea de învățământ s-a realizat în cursul zilei de vineri, 25 aprilie, cu produse biocide avizate de către Ministerul Sănătății. În întreaga clădire au fost folosite patru substanțe. Dintre acestea, „SOLFAC COMBI MAXX” și „K-OTHRINE WG 250” au fost aplicate în toate sălile de clasă, în timp ce „GERATOX” și „FEDONA PRO” au fost utilizate la demisolul clădirii și în pod – spații în care elevii și cadrele didactice nu au acces.

De asemenea, DSP confirmă că firma sibiană care a efectuat acțiunea de dezinsecție deține toate autorizațiile necesare pentru desfășurarea activității.

În ceea ce privește situația în sine, cauzele posibile care au dus la apariția simptomelor elevilor, pot fi date de un cumul de factori cum ar fi neaerisirea corespunzătoare a sălilor de clasă, neigienizarea corespunzătoare a acestora în urma acțiunii de dezinsecție dar și simpla utilizarea produselor folosite în mod obișnuit la curățenie.

Citește și: Situația de la Colegiul Brukenthal, în timp real: A venit poliția, școala este închisă, iar elevii se bucură că au liber (video foto)

concluziile anchetei dsp după incidentul de la colegiu brukenthal: cumul de mai mulți factori

„Din acest motiv este imperios să respectăm cu strictețe recomandările de utilizare a acestor produse și să ne asigurăm că pe suprafețele pe care acestea au fost aplicate, nu rămân reziduuri. În acest fel pot fi prevenite situații similare celei înregistrate la Colegiul ”Samuel von Brukenthal” din Sibiu”, a declarat Ec. Horațiu Nicolae Cojocaru, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

Pentru a preveni astfel de situații în viitor, este recomandată acordarea de atenție specială în spațiilor și suprafețelor la care au acces elevii indiferent de vârsta acestora, mai ales în urma acțiunilor de dezinsecție. De asemenea, reamintim faptul că, DSP Sibiu a decis suspendarea cursurilor aferente zilei de marți, 29 aprilie a.c, ca măsură preventivă dar și pentru a permite igienizarea corespunzătoare a sălilor de clasă după efectuarea dezinsecției.

Citește și: Suspiciuni de folosire a unei substanțe interzisă la Brukenthal. Se igienizează clasele (video)

Ultima oră