ce tipuri de piele și păr se potrivesc cel mai bine cu epilarea ipl

Epilarea cu lumină intens pulsată – Intense Pulsed Light – este una dintre cele mai populare metode moderne de îndepărtare a părului nedorit, pentru că promite o piele fină pe termen lung. IPL utilizează un spectru larg de lumină care pătrunde în piele și țintește pigmentul (melanina) din firul de păr. Dispozitivul IPL emite impulsuri scurte de lumină intensă, care sunt absorbite de melanina din firul de păr; cu cât firul e mai închis la culoare, cu atât absoarbe mai multă energie.

Când lumina este absorbită de melanina firului, ea se transformă în căldură, care pătrunde în foliculul pilos (rădăcina firului), apoi încetinește sau oprește creșterea părului. Părul afectat de IPL cade în următoarele 1–2 săptămâni și nu mai crește sau crește mult mai lent. Însă, pentru ca rezultatele să fie eficiente și sigure, nu orice tip de piele sau păr este potrivit pentru această tehnologie. Care sunt tipurile de piele și păr care se potrivesc cel mai bine cu IPL?

Piele deschisă la culoare + păr închis la culoare. Acesta este combinația ideală pentru IPL.

Lumina intens pulsată vizează pigmentul (melanina) din firul de păr. Cu cât contrastul dintre piele și firul de păr este mai mare (adică piele deschisă și păr negru sau șaten închis), cu atât energia luminoasă este absorbită mai eficient de rădăcină, distrugând-o treptat. Rezultatul? Sesiuni mai scurte, mai puține ședințe, efecte vizibile rapid.

Epilarea IPL funcționează cel mai bine dacă ai piele deschisă și păr închis la culoare. Aceasta este combinația care permite luminii pulsate să fie direcționată precis către rădăcina firului de păr, distrugând-o treptat.

Dacă te afli într-o zonă de „nuanță medie” sau ai îndoieli e bine să știi că există și tipuri de piele mai puțin potrivite pentru IPL:

  • Păr blond deschis, roșcat, gri sau alb – Aceste fire de păr conțin foarte puțină sau deloc melanină, așa că lumina nu are „ce să țintească”. Din acest motiv, rezultatele sunt slabe sau inexistente.
  • Piele foarte închisă la culoare – IPL nu face diferența între pigmentul din piele și cel din firul de păr. Așadar, dacă ai pielea închisă și părul la fel de închis, exista riscul ca lumina să fie absorbită și de piele, provocând arsuri, hiperpigmentare sau alte reacții. De asemenea, e posibil ca epilarea IPL să nu fie eficientă dacă ești bronzată.
ce tipuri de piele și păr se potrivesc cel mai bine cu epilarea ipl

Folosirea unui astfel de aparat poate părea complicată la început, dar este de fapt un proces simplu, sigur și eficient, dacă urmezi corect pașii și respecți câteva reguli esențiale. Iată cum se folosește corect un epilator IPL acasă!

Pașii ca epilarea IPL să fie eficientă

Rade zona înainte de folosire și asigură-te că pielea e exfoliată. Este foarte important ca părul să fie ras (cu 24 de ore înainte de epilare), nu smuls (prin epilare cu ceară, epilator sau pensetă). Lumina pulsată acționează asupra rădăcinii firului de păr, care trebuie să fie încă în piele.

Dacă folosești IPL pe fire vizibile, riști o senzație de arsură, miros de păr ars și o eficiență redusă. Exfoliază bine corpul, astfel încât să nu rămână fire de păr sub piele și să îndepărtezi stratul superficial de celule moarte. Chiar înainte de epilare, asigură-te că pielea este curată (fără urme de cremă, deodorant, parfum) și complet uscată.

Nu aplica epilarea IPL pe piele dacă există leziuni, iritații, arsuri solare sau alunițe proeminente.

Majoritatea aparatelor IPL au mai multe trepte de intensitate. Unele modele mai avansate au și senzor de culoare a pielii, care setează automat nivelul optim. Dacă modelul tău este manual, consultă tabelul din ghidul de utilizare.

Începe cu o intensitate mai mică, mai ales dacă este prima utilizare, apoi crește treptat. Aplică dispozitivul complet lipit pe piele și declanșează impulsul de lumină, poziționându-l perpendicular pe piele. Mergi linie cu linie, fără să tratezi aceeași zonă de două ori într-o singură ședință.

Ultima oră