începe bacalaureatul 2025. detalii de ultimă oră pentru elevii din sibiu

Începând de marți, 10 iunie, elevii din toată țara intră în febra probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat 2025, potrivit unui anunț oficial al Ministerului Educației și Cercetării (MEC). La nivel național, acestea vor avea loc în 447 de centre de examen, reprezentând aproximativ 30% dintre liceele din România – majoritatea dintre ele funcționând exclusiv pe nivel liceal.

Accesul candidaților în sălile de examen este permis până la ora 8:30, urmând ca probele să înceapă la ora 9:00. Elevii vor avea la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor, cronometrate din momentul în care acestea au fost distribuite integral în sala de examen.

Toate sălile sunt dotate cu sisteme de supraveghere audio-video, măsură menită să asigure corectitudinea și transparența procesului de examinare.

În fiecare zi de examen, la ora 15:00, Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare va publica subiectele și baremele de corectare pe site-ul oficial subiecte.edu.ro. De asemenea, linia TELVERDE 0800 801 100 va fi activă pentru ca elevii, părinții sau profesorii să poată semnala eventualele nereguli privind organizarea sau desfășurarea examenului.

Evaluare digitalizată și noutăți în 2025

Pentru al doilea an consecutiv, lucrările vor fi corectate printr-o platformă de evaluare digitalizată, un demers menit să reducă erorile umane și să grăbească procesul de notare.

O noutate importantă în sesiunea din acest an este posibilitatea de vizualizare a lucrărilor. Candidații vor putea vedea cum au fost corectate tezele lor în 20 iunie (între 14:00–18:00) și în zilele de 23 și 24 iunie, fără ca această etapă să fie obligatorie sau să condiționeze dreptul de a depune contestație. Contestațiile pot fi depuse în aceleași intervale orare.

începe bacalaureatul 2025. detalii de ultimă oră pentru elevii din sibiu

Calendarul Bacalaureatului 2025:

  • 10 iunie: Încep probele scrise

  • 20 iunie: Afișarea primelor rezultate și deschiderea perioadei de vizualizare a lucrărilor

  • 23–24 iunie: Continuă vizualizarea lucrărilor și se pot depune contestații

  • 30 iunie: Afișarea rezultatelor finale

În școlile care sunt implicate în organizarea examenului, programul obișnuit al elevilor poate fi adaptat. Ministerul anunță că, în funcție de situație, activitățile didactice se vor desfășura în format asincron sau vor fi găsite soluții pentru suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen.

Ultima oră