Prefectura Sibiu, după ce ANI a anunțat că Fodor e incompatibilă – „Instanțele de judecată sunt singurele în măsură să decidă”

Agenția Națională de Integritate a transmis instanțelor de judecată lista candidaților la alegerile locale din 27 septembrie, declarați incompatibili. Printre candidați se numără și Astrid Fodor care, potrivit ANI, nu ar mai putea ocupa o funcție electivă vreme de trei ani. În urma informațiilor apărute în presă referitor la acest subiect, Prefectura Sibiu a transmis că doar instanțele de judecată pot să decidă dacă, într-adevăr, Astrid Fodor este incompatibilă. De altfel, surse juridice au declarat pentru Ora de Sibiu că ANI „face un mare abuz”.

CITEȘTE AICI CE SPUN SURSE JURIDICE

În urma informațiilor apărute în presa locală, Prefectura Sibiu face următoarele precizări:

  • Potrivit dispozițiilor art. 149 – 150 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, mandatul primarului declarat ales este validat/invalidat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu.
  • În mod similar, art. 114 din Codul administrativ reglementează validarea mandatelor consilierilor locali declarați aleși, în termen de 25 de zile de la data desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, de judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu. Dispozițiile legale se aplică în mod corespunzător și consilierilor județeni, validarea mandatelor fiind realizată de tribunalul în a cărei circumscripție se află unitatea administrativ-teritorială.

„În concluzie, față de textele normative prezentate, considerăm că instanțele de judecată sunt singurele în măsură a se pronunța cu privire la validarea/invalidarea mandatelor primarilor/consilierilor locali și consilierilor județeni declarați aleși, pentru care potrivit rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate s-a constatat existența stării de incompatibilitate”, trasmit reprezentanții Prefecturii Sibiu.

ANIastrid fodorincompatiblitate ANIprefectura sibiu
Comentarii (0)
Comentează