A murit Tudor Postelnicu – ultimul ministru de Interne al Republicii Socialiste România

0 90

Ultimul ministru de Interne al dictaturii comuniste din România a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, potrivit Digi24. Soția lui Tudor Postelnicu a confirmat pentru televiziunea de știri, decesul acestuia.

Tudor Postenicu a fost judecat de Tribunalul Militar în februarie 1990, în cadrul lotului „CPEx” în „procesul celor patru”, în care au fost judecaţi şi alți membri ai guvernului comunist, Emil Bobu, Manea Mănescu şi Ion Dincă. Tudor Postelnicu a fost condamnat la închisoare pe viaţă, confiscarea averii şi privarea de unele drepturi civile. În urma recursului, i s-a schimbat încadrarea de la genocid la omor deosebit de grav, şi a rămas să execute 14 ani de închisoare, din care a făcut şapte. Și-a justificat deciziile şi acţiunile rostind la proces celebra frază: ”Am fost un dobitoc!”.

Tudor Postelnicu a făcut parte din Comandamentul de reprimare a grevei minerilor din Valea Jiului din anul 1977, fiind numit apoi şeful Departamentului Securităţii Statului. Numele lui este legat de urmărirea şi persecutarea mai multor disidenţi, printre care scriitorii Paul Goma, Ion Caraion, Wagner Klaus Georg, George Constantin, Gheorghe Ursu şi alţii. În anul 1987, devine ministru de Interne şi membru al Comitetului Central al PCR, fiind în funcţie la momentul Revoluţiei din decembrie 1989 când este arestat de noua putere fesenistă.

Sursa: Digi24
Comentarii
Incarca...
Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând.
Loading...