FOTO Sibianul care îi învață pe copii cum să trăiască în mijlocul naturii. Tabăra lui Olimpiu Savu are un succes nebun

0 210

Respectul pentru natură. Este o afirmație, un stil de viață, o chestiune de educație. Oricum ar fi, este ”ceva” ce nu mai are aplicare în viața reală. Și asta nu a făcut decât rău. Generațiile tinere trebuie învățate din nou că natura trebuie ocrotită, trebuie tratată cu finețe și nu distrusă, omorâtă. Cam asta învață în fiecare an copiii sibieni. Și o fac în mijlocul naturii – în munți, pe câmpii, pe ape, prin păduri. Și cel care îi învață este Olimpiu Savu prin programul ProNatura.

De 21 de ani
”Expediția ProNatura” este un program care anul acesta a avut cea de-a 21-a ediție. A fost inițiată de un profesor de sport de la Liceul Gheorghe Lazăr, iar de 4 ani continuată de Olimpiu Savu, profesor de științe la catedra de sport a ULBS.

Olimpiu Savu alături de copiii din tabără

”Expediția și-a propus mereu să învețe copiii ce înseamnă natura, cum trebuie să ne purtăm atunci când ieșim în natură, ce trebuie făcut când mergem cu cortul, toate pentru ca intervenția noastră asupra locului să fie minimă”, explică Olimpiu Savu scopul programului.

Programul se adresează copiilor cu vârste între 10 și 14 ani. ”Avem copii care revin în fiecare an. Dar au dreptul numai până la 14 ani. Peste această vârstă pot veni în expediție ca și coordonator de grup. Adică au în grijă un grup de 3-4 copii mai mici. Le spun ce au de făcut, ce trebuie să ia cu ei când se pleacă din tabără…”, explică profesorul.

Cinci zile de trai în cort
Copiii care pleacă în expediție folosesc doar bicicleta. Se pleacă din Sibiu pe două roți, apoi o parte din expediții se fac tot pe bicicletă. ”Cinci zile, cât durează programul se doarme doar în cort. Îi învățăm pe copii cum să se gospodărească cu ce au la îndemână, cum trebuie să adune după ei. Aici avem reguli ce trebuie respectate de toată lumea. După expedițiile din alți ani au fost părinți care ne-au spus că cei mici au început să își facă singuri patul, să adune din cameră…ceea ce înseamnă că o parte din ce ne-am propus am realizat”, spune Olimpiu Savu.

Inițieri și întreceri
În cele cinci zile de expediție micuții nu au timp de plictiseală. În fiecare zi li se pregătește câte o activitate. ”Facem orientare turistică, canoe, plimbări cu bicicletele, tiroliană. Pregătim activitățile în funcție de locul în care suntem, pentru că în fiecare an mergem în altă parte. Pentru fiecare activitate copiii sunt inițiați. Apoi facem concursuri. Așa pun în aplicare ce au învățat”, explică Olimpiu Savu.
”Expediția ProNatura” se organizează doar o dată pe an, în timpul vacanței de vară. ”Funcționăm pe bază de voluntariat foarte mult. Avem cu noi și părinți sau profesori cu pregătire în sport, medici sau salvamontiști. Ei vin cu drag, pentru copii. De aceea este greu să avem mai multe ediții, deși numărul cererilor crește de la un an la altul. Informații puteți obține la numarul de telefon 0721 371 177.

 

 

Comentarii
Incarca...
Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând.
Loading...