O nouă metodă revoluționară ar putea vindeca leucemia și alte boli grave (studiu)
foto Arhivă

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical datorită unei tehnici inovatoare care permite înlocuirea completă a sângelui bolnav al unei persoane cu sânge sănătos de la un donator.

Oamenii de știință de la Universitatea din Basel au dezvoltat o nouă metodă de vindecare a leucemiei, care ar putea fi mai puțin invazivă și mai eficientă decât transplanturile tradiționale de celule stem. Tehnica se bazează pe anticorpi concepuți pentru a recunoaște o structură specifică prezentă pe toate celulele sanguine, fie că sunt sănătoase sau bolnave, notează Mediafax.

Anticorpii sunt legați de un medicament toxic care elimină celulele țintă (bolnave). În același timp, sunt introduse celule sanguine sănătoase pentru a le înlocui pe cele bolnave. Pentru a împiedica anticorpii să ucidă și noile celule sănătoase, cercetătorii au modificat genetic celulele stem donatoare.

„Aveam nevoie de o moleculă prezentă pe suprafața celulelor care să apară cu aceeași frecvență pe toate celulele sanguine, dar care să nu fie prezentă în altă parte”, explică Lukas Jeker, cel care a condus cercetarea.

Proteina CD45 s-a dovedit a fi perfectă în acest scop și permite ca noile celule să fie protejate de atacul anticorpilor, păstrându-și în același timp funcțiile intacte.

Romina Matter-Marone, coautor al cercetării, subliniază importanța acestei abordări pentru pacienții care nu pot fi supuși chimioterapiei necesare pentru transplantul de celule stem.

Simon Garaudé, un alt autor al studiului, adaugă că această tehnică reprezintă un pas spre un sistem sanguin programabil, capabil să îndeplinească diferite funcții la cerere.

Pe lângă leucemie, această tehnică ar putea fi folosită pentru a corecta defecte genetice grave sau pentru a conferi rezistență la anumiți viruși, cum ar fi HIV.

Ideea unui sistem de sânge programabil deschide scenarii revoluționare în medicină, permițând intervenții personalizate și direcționate pentru o varietate de afecțiuni ale sângelui.Testele clinice pe oameni sunt programate în următorii ani.

Ultima oră