corina bokor își vrea funcția de viceprimar al sibiului înapoi

Corina Bokor, fostul viceprimar al Sibiului, își vrea funcția înapoi. Aceasta a formulat o plângere la primărie prin care a cerut să fie repusă în funcție. Municipalitatea spune însă că acest lucru nu este posibil. 

Corina Bokor a fost eliberată din funcția de viceprimar al municipiului Sibiu în data de 13 aprilie 2024, la scurt timp după ce s-a înscris la PSD, iar FDGR i-a retras sprijinul politic. 

Citește și: Corina Bokor a plecat de la FDGR și s-a înscris în PSD

Citește și: Corina Bokor nu mai este viceprimar al Sibiului 

Bokor își vrea însă funcția înapoi, astfel că, în 7 mai, a formulat o plângere prealabilă la Primăria Municipiului Sibiu împotriva hotărârii de Consiliu Local din aprilie prin care fusese eliberată din funcție. „În cuprinsul plângerii se indică încălcarea prevederilor art. 33 alin. (1) din OUG nr. 21/2024, referitoare la posibilitatea aleșilor locali de a se înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile administrației publice locale din 2024, respectiv a art. 152 alin. (5) teza finală din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, coroborat cu art. 34 din OUG nr. 21/2024 și art. 113 alin. (1), art. 599 din OUG nr. 57/2019 care dispun cu privire la mandatele autorităților administrației publice locale”, se arată în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre prin care este respinsă plângerea Corinei Bokor. 

Primăria spune că Bokor nu poate primi funcția înapoi 

Deși Bokor a invocat cele de mai sus pentru a-și primi funcția înapoi, municipalitatea i-a transmis că acest lucru nu mai este posibil. Eliberarea ei din funcție a fost legală, fiindcă nu a fost făcută în ultimele 6 luni ale mandatului Consiliului Local. 

„Derogările nu se referă și la prevederile art. 128 alin. (1) și (2), respectiv ale art. 118 alin. (2) din OUG nr. 57/2019, în sensul că mandatul consiliului local este de 4 ani, începând cu data de 05.11.2020, respectiv încetează la data de 05.11.2024, dată care se încadrează în termenele reglementate conform art. 34 din OUG nr. 21/2024. Articolul 152 alin. (5) din OUG nr. 57/2019 prevede faptul că eliberarea din funcție a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local, deci în perioada 05.05.2024 – 05.11.2024. Întrucât eliberarea din funcție a viceprimarului a intervenit la data de 13.04.2024, deci în afara termenului prohibitiv, nu au fost încălcate prevederile”, se arată în raportul de specialitate. 

Municipalitatea mai motivează faptul că „motivele eliberării din funcție sunt alăturarea unui partid politic care nu face parte din majoritatea constituită la nivelul Consiliului Local al Municipiului Sibiu, excluderea doamnei Bokor Corin din rândul membrilor, precum și retragerea sprijinului politic al FDGR Sibiu, atât pentru funcția de consilier local, cât și pentru cea de viceprimar, respectiv necesitatea menținerii, în continuare, a majorității în urma alegerilor în cadrul Consiliului Local al Municipiului Sibiu”. 

Consilierii locali vor vota, în ședința de la finalul lunii mai, un proiectul de hotărâre care prevede respingerea plângerii Corinei Bokor de a-și lua funcția înapoi și menținerea hotărârii prin care a fost eliberată din funcție. 

Ultima oră