opt din zece giganți it au renunțat masiv la angajați

Opt din zece cei mai mari angajatori din IT au rămas cu mai puţini angajați în 2023. Giganții din IT au pierdut, în total, aproape 2.000 de angajaţi anul trecut, potrivit Mediafax.

Opt din zece cei mai mari angajatori din sectorul local au înregistrat scăderi dramatice ale numărului de angajaţi în 2023 comparativ cu 2022, arată calculele ZF făcute pe baza datelor publice extrase de Liviu Sav, cofondator al platformei Bridge-to-Information, o platformă de analiză a datelor.

Cei mai cunoscuți zece angajatori din sectorul local de IT au avut, în total, circa 25.700 de angajaţi în 2023, cu aproape 2.000 mai puţini faţă de anul precedent. Cu un an în urmă, cele 10 companii creaseră peste 2.600 de noi locuri de muncă, pe un trend evident de creştere a pieţei, care a ridicat salariile din IT la niveluri record în 2022.

„Piaţa de IT a ajuns la o maturizare în momentul ăsta. Şi cei care sunt în echivalentul lohnului, adică lucrează pentru companii din afară, externalizat, fără să aibă o soluţie proprie, au ceva probleme“, a spus Adrian Dinu, fondatorul Creasoft, producător şi dezvoltator de sisteme electronice şi software de control şi monitorizare personalizat, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Am observat şi numărul de solicitări pe care le primesc de la firme de genul acesta care au echipele formate şi nu doresc să îşi piardă angajaţii. Ei sunt dispuşi acum să lucreze pentru oricine, chiar şi pe nişte tarife mai mici, în ideea să supravieţuiască până când îşi revine piaţa de afară. Nu ştim ce se va întâmpla, a fost la fel şi în lohnul din piaţa de confecţii.“, a mai punctat Adrian Dinu.

Companiile de IT care apăreau în bilanţuri, de-a lungul timpului, cu mai puţini angajaţi au venit cu explicații legate de apariţia mai multor firme, iar numărul mai mic de la finalul anului nu înseamnă altceva decât o creştere a numărului de firme din grupul respectiv şi mutarea angajaţilor acolo.

Specialiștii au realizat și un top al celor mai mari jucători din piață, care și-au redus numărul de angajați. Ericsson Telecommunications Romania în 2023 a avut cu 584 mai puţini angajaţi faţă de 2022, înregistrând cea mai mare scădere în materie de salariați. Compania este urmată de Amazon Development Center Romania, cu o scădere de 464 angajaţi de la an la an, şi de Oracle Global Services Romania, cu un minus de 437 de angajaţi în 2023 faţă de 2022.

Ultima oră