un sfârşit de săptămână animat la muzeul astra. ce puteți face în muzeu!

muzeul in aer liberÎn acest sfârșit de săptămână, Muzeul ASTRA propune vizitatorilor noi animații în cadrul programului cultural „Calea minorităților etnice”, desfășurat prin proiectul Patrimoniu Deschis.

Astfel, de sâmbătă până duminică (4, 5 iulie), în intervalul orar 13-17, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului publicul vizitator va avea la dispoziție ateliere de gastronomie tradițională, ateliere de pescuit, ghidaje tematice precum și scenarii de interacțiune.
La Târgul de Țară se vor prepara dulciuri săsești iar în jurul lor se va plămădi povestea bucătăriei săsești de altă dată, proiectată în spațiul multietnic și multicultural. Atât hencleșul cât și plăcinta cu rubarbă spun povestea comunităților de sași din ținuturile rurale ale Sibiului.
Realitățile antropologice dar și istoriile fascinante ale comunităților de pescari din Delta Dunării vor fi surprinse în ghidajele tematice prin Gospodăria de pescar din Mahmudia, județul Tulcea. Fiecare obiect al casei, fiecare fotografie dar și acareturile gospodărești reconstituie secvențe din viața de odinioară a lipovenilor. În curtea casei de pescar se vor derula atelierele de confecționare a uneltelor de pescar, folosind tehnicile arhaice. În acest fel, participanţii se obişnuiesc cu vechile modalități de caputră, redescoperindu-le, totodată, și bucuria pescuitului din vechime.
În povestea Mahmudiei își găsesc locul, pe lângă gospodăria de pescar și Cherhanaua pescărească unde lotcile descărcau impresionante cantități de pește spre a fi comercializate dar și Ghețăria din aceeași localitate unde gheața așezată calupuri, depozitată peste iarnă este esențială pentru modalitățile de conservare a peștelui.
Derularea programului de animații culturale este posibilă datorită proiectului predefinit Patrimoniu Deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) în cadrul programului PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”.


Ultima oră

Comentariul meu

Publică