sibienii datori vanduti la banci. suntem in topul restantierilor la credite bancare!
FOTO arhivă

baniJudetul Sibiu ocupa surprinzator un loc in prima parte in topul judetelor care au solduri mari la creditele restante. Cu o datorie total de 739 milioane lei,Sibiul se situeaza pe locul sapte in clasamentul datorinicilor din Romania. Capitala este pe primul loc.

Capitala domină autoritar acest clasament, cu o valoare totală de 7,9 miliarde lei. Judeţele Timiş (1,2 miliarde lei) şi Braşov (1,1 miliarde lei) completează podiumul restanţierilor la credite, fiind urmate de Constanţa (868 milioane lei), Bihor (850 milioane lei), Cluj (767 milioane lei) şi Sibiu (739 milioane lei). La polul opus se află judeţele Călăraşi (89,6 milioane lei) şi Covasna (53,1 milioane lei), cu cele mai reduse stocuri de credite restante. În schimb, clasamentul arată cu totul diferit când vine vorba de proporţia restanţelor în portofoliul total contractat de persoanele fizice şi juridice.
Circa 21% din valoarea împrumuturilor din judeţul Vâlcea sunt restante, fiind cel mai însemnat „scor” de acest tip înregistrat la nivel naţional. Pe locul al doilea în topul este judeţul Giurgiu, unde pentru o cincime din credite se înregistrează restanţe, potrivit unei analize realizate de „Adevărul”. Ultima poziţie a „podiumului” revine judeţului Sălaj, cu 19% credite restante din portofoliul total al împrumuturilor contractate. În Iaşi, circa 9 procente sunt credite întârziate la plată. Potrivit celor mai recente date centralizate de Banca Naţională a României, valoarea totală a creditelor în lei şi valută acordate de bănci locuitorilor judeţului se apropie de pragul de 7,4 miliarde lei, dintre care 3,2 miliarde lei reprezintă împrumuturile în moneda naţională. La nivel naţional, stocul total de credite acordate de bănci populaţiei şi firmelor a ajuns la valoarea de 217 miliarde lei.Dintre creditele la Iaşi acordate sub formă de credit în monedă naţională, aproximativ 60% din cuantum îl reprezintă datoriile populaţiei către instituţii bancare. Ieşenii care s-au împrumutat în monedă naţională pentru achiziţionarea unei locuinţe au de plătit în total aproape 725,2 milioane lei. De la începutul acestui an, la Iaşi, cuantumul împrumuturilor accesate în valută a scăzut de la 4,7 miliarde lei, în luna ianuarie, până la 4,2 miliarde lei, în octombrie.
Aproximativ 44% din aceste credite figurează în dreptul agenţilor economici din judeţ. Scăderea cea mai însemnată se constată la capitolul credite de consum: 1,1 miliarde de lei în valută datorau ieşenii la începutul acestui an faţă de doar 0,8 miliarde lei în luna octombrie. Dacă în cazul creditelor în lei primează cele de consum, ieşenii care s-au împrumutat în valută s-au îndreptat cu predilecţie spre creditele necesare achiziţionării unei locuinţe, având de returnat băncilor aproape 1,4 miliarde de lei. Pe de altă parte, ieşenii deţin sub formă de depozite, atât în lei cât şi valută, suma de 3,1 miliarde lei, potrivit ultimelor statistici date publicităţii de BNR.


Ultima oră

Comentariul meu

Publică