cu garda pe cap: rudele regelui cioabă amendate de poliția locală din brăila pentru demontarea unor conducte


Familia Cioabă are probleme tocmai la Brăila, unde firma aparținând lui Gogu Mihuțescu Cioabă, SC “Laromet Transib” SRL Sibiu, a primit o amentă usturătoare pentru că a început niște lucrări fără autorizație. Sibienii vor demonta peste 65 de kilometri de conducte de termoficare pentru a le valorifica, după ce au câștigat o licitație la Brăila.termoficare braila

Potrivit ziarului local Obiectiv Vocea Brăilei, Laromet Transib SRL a încheiat un contract cu Primăria Brăila pentru valorificarea fostei conducte de termoficare a orașului. Oamenii regelui Cioabă au început însă să demoleze conductele înainte de a primi și o autorizație, care ar fi trebui să vină de la Consiliul Județean. Agenţii Poliţiei Locale i-au invitat de trei ori la sediul instituţiei pe reprezentanţii firmei sibiene, fără ca aceştia să răspundă apelului. Laromet Transib SRL a fost sancţionată astfel la începutul săptămânii cu 50.000 lei pentru că a început lucrările înainte de a obţine autorizaţia de construcţie/desfiinţare.
“Verificând legalitatea dezmembrării magistralei de termoficare, am constatat că SC «Laromet Transib» SRL Sibiu nu deţine autorizaţie de desfiinţare conform Legii nr. 50/1991, privind autorizarea lucrărilor de construcţie. Conducerea societăţii comerciale a fost invitată de trei ori la sediul Poliţiei Locale Brăila, dar aceştia nu s-au prezentat la niciuna dintre invitaţii. Întrucât lucrările au fost efectuate cu încălcarea dispoziţiilor legii sus amintite, Poliţia Locală Brăila a luat măsura sancţionării contravenţionale a SC «Laromet Transib» Sibiu SRL cu amendă în valoare de 50.000 lei, fără a beneficia de plata în 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzut de actul normativ”, a declarat Traian Jipa, șeful Poliţiei Locale Brăila pentru ziarul Obiectiv Vocea Brăilei.

Firma sibiană a dezmembrat 1.100 metri de conducte, pe ambele fire, fără a colecta vata minerală rezultată din decopertarea ţevilor, fapt care i-ar mai putea atrage și o amendă de la Garda de Mediu “Am informat în scris Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu – Serviciul Comisariatului Judeţean Brăila”, a precizat șeful Poliției Locale din Brăila, pentru aceeași sursa.

Tevile traversează două Unităţi Administrativ Teritoriale – municipiul Brăila şi comuna Chiscani  iar autorizaţia trebuie eliberată de Consiliul Judeţean. “Ei au doar un certificat de urbanism, în care li se precizează ce avize trebuie să depună la dosar, pentru a li se da autorizaţia de construire/desfiinţare. După ce obţin toate aceste avize, depun dosarul la Consiliul Judeţean, iar din acel moment CJ are la dispoziţie 30 de zile pentru a elibera autorizaţia”, a declarat vicepreşedintele CJ, Emilian Dumitriu pentru presa locală.


Întrebat de un reporter al cotidianului “Obiectiv” de ce a început demolările înainte de obţinerea autorizaţiei, Gogu Mihuţescu Cioabă, unchiul patronului “Laromet Transib”, a spus că a grăbit lucrurile din cauza hoţilor de fier vechi, care fură porţiuni din conducte într-un ritm alarmant.

“Am început cu demolarea în zonele cele mai uşoare, ca să nu ne-o ia înainte hoţii şi să rămânem în pagubă. E ceva de speriat cu furturile. Am văzut cu ochii mei într-una din nopţile astea cum se fură. Erau căţăraţi pe conducte cu zecile, cu ciocane şi baroase. Cine avea curaj să-i alunge de-acolo? Nici cu mitraliera n-ar avea curaj cineva să-i dea jos. Poliţia nu le poate face faţă”, s-a plâns Gogu Mihuţescu Cioabă. Acesta mai afirma că firma “Laromet Transib” a început formalităţile pentru obţinerea autorizaţie. “Nu mai este vreme de stat, dacă vrem să mai putem recupera ceva şi să nu ieşim în pagubă. Am depus toate actele peste tot unde trebuia şi avizele şi autorizaţiile sunt pe cale de a fi emise. Am obţinut aviz inclusiv de la CFR, acolo unde conductele sunt aproape de calea ferată sau de reţeaua lor. Suntem în regulă cu actele, se poate verifica. Dar nu puteam aştepta că ăştia fură tot”, s-a justificat reprezentantul familiei Cioabă, în fața reporterilor.

Ziarul brăilean scrie că la mijlocul lunii iulie s-a semnat contractul privind casarea şi valorificarea la fier vechi a reţelei urbane de termoficare a municipiului cu firma sibiană “Laromet Transib” SRL, societate cu un capital de 1.000 lei, avându-l drept asociat principal pe Gogu Mihuţescu Cioabă (născut în 1985 – este nepotul seniorului Gogu Mihuţescu Cioabă – n.r), nepotul de văr al autointitulatului rege al rromilor, Daniel Cioabă. Achiziţia de la Brăila s-a făcut în urma unei negocieri directe, organizate de operatorul public de apă-canal-epurare CUP Dunărea Brăila, după mai multe licitaţii la care nu s-a înscris niciun ofertant. Pentru reţeaua supraterană de conducte, municipalitatea va încasa de la “Laromet” Sibiu 0,4 lei pentru fiecare kilogram de material reciclabil recuperat. Procedura stabileşte că pentru fiecare diametru de conductă în parte, în prezenţa unui reprezentant al municipalităţii, se taie un metru de ţeavă şi se cântăreşte. Valoarea astfel rezultată este considerată etalon pentru calculul sumelor cuvenite bugetului local.
În actele oficiale privind reţeaua de termoficare urbană se face referire la o lungime totală de 65,71 km de conducte cu diferite diametre, din care circa 30 km sunt ţevi de medii şi mari dimensiuni. Toate acestea au o valoare de inventar de peste 170,5 milioane lei.

Ultima oră

Comentariul meu