image

Programul de responsabilitate socială a fost demarat în urmă cu doi ani la Spitalului European Polisano schimbă vieți.

30 de copii care au suferit de spina bifida sau hidrocefalie au primit tratament chirurgical la cele mai înalte standarde din partea
specialiștilor Polisano, în colaborare cu Spitalul Județean de Urgențe Sibiu, Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda”, Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități “Speranța” Sibiu, Asociațiile de Spina Bifida și Hidrocefalie din România și Germania, și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Clubul Rotary Sibiu Cibinium. Timp de 2 ani, au fost selectați copii cu vârste cuprinse între 1 și 16 ani, care prezentau patologii ale sistemului nervos central, incluzând spina bifida, hidrocefalie, tumori cerebrale sau tumori spinale.
Toate acestea au fost posibile datorită disponibilității echipei de neurochirugi (dr. Claudiu Matei – medic primar neruochirurgie, dr. Sofia Nistor – medic specialist neurochirurgie, dr. Paul Flore – medic specialist neurochirurgie) dar și a dotărilor de excepție de care dispune Spitalul European Polisano din Sibiu. De asemenea un rol important l-a jucat secția de neonatologie a spitalului nostru care a îngrijit copiii înainte și după operație.
Copiii provin din familii defavorizate și din centre de plasament din județele Sibiu, Alba, Argeș, Galați, Arad, Brașov dar și din Republica Moldova.
„Intervențiile au decurs foarte bine, nu am avut decese peri operatorii sau complicații majore cu impact fatal, toți copiii operați sunt bine, în sânul familiilor lor sau în centrele de plasament și continuă diferitele tipuri de tratament de care au nevoie. Pentru că un copil necesită nu numai o operație, ci și o îngrijire ulterioară, astfel tulburările de dezvoltare și monitorizarea creșterii sunt asigurate de domnii doctori Mircea Meteș și Livia Ognean. Monitorizarea neurologică este asigurată de doamna doctor Vișa, recuperarea motorie este apanajul doamnei doctor Silvia Luca. Tratamentul și consilierea problemelor sfincteriene este asigurată de doctorul Radu Maxim – medic specialist urologie din cadrul Spitalului European Polisano”, a declarat dr. Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie.
Sistemele de drenaj necesare operațiilor au fost donate de către Asociațiile Române și Germane de Spina Bifida și Hidrocefalie. Tot asociațiile ajută pe mai departe cu integrarea lor socială, nu numai prin donații materiale (haine, medicamente, sume de bani) ci și printr-o consiliere psihologică ulterioară.
„Ne bucurăm că la Sibiu s-a concretizat acest program. Noi activăm în România din 2004 și acesta este un mare pas înainte pentru ca micuții paceinți să profite de experiența unei echipe multidisciplinare și să aibă parte de toată îngrijirea de care este nevoie, nu numai de operațiile propriu zise”, a declarat Adriana Tontsch, președintele Asociației Române de Spina Bifida și Hidrocefalie.
Statistica oficială spune că, numai în România, la fiecare 10.000 de copii născuți, 25 suferă de spina bifida.


Ultima oră

Comentariul meu