Rușine să le fie! Este gândul ce mi-a venit instantaneu în minte, după ce am văzut clipul cu tinerii din Regatul Unit care, în stupizenia lor, i-au spus unei femei că nu e femeie, ci imigrantă, după ce femeia însăși se apăra, în fața agresiunii lor, spunând că e femeie. Iar, ca să-și dovedească disprețul deplin, au spus că nu iubesc românii, după ce femeia a recunoscut că e româncă. Acelor tineri le-aș spune direct Shame on you!, dacă aș putea s-o fac. Sunt, însă, prea departe de ei și, zău, n-aș bate drumul spre Marea Britanie numai pentru asta.

Interogatoriul luat femeii a fost filmat. Și ca orice produs imoral a ajuns pe internet. Acesta e obiceiului împământenit, de când libertatea globală de navigare a devenit pericolul virtual nr. 1 pentru mințile oamenilor. Generațiile care-au deschis ochii pe internet se bucură de asemenea produse nu doar pentru binefacerile lor, dar, probabil, și pentru că numai așa își mai pot potoli frustrările. Sunt frustări de copii nemulțumiți de toți, începând cu părinții, și de toate, după ce cunosc propria lor condiție socială. Vor mai multe și mai repede decât doreau oricare din generațiile precedente, la aceleași vârste. Este și acesta efectul comunicării anonime, singura șansă, pentru unii, de-a nu fi contraziși sau pedepsiți. Efect pervers, de altfel, pentru că le accentuează cinismul ascuns în gene și singurătatea sufletească, de care vor să scape dezlănțuidu-se pe internet cu tot ce trece prin mințile lor înfierbântate.

În timpul nostru, clipul cu tinerii irlandezi a putut fi și un efect al „Brexit”-ului: ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prin voința poporului – așa se spune în democrație, dar cine mai știe dacă este chiar așa? – manifestată prin referendum. Un referendum pentru campionii britanici ai noului val anti-european, Nigel Farage și Boris Johnson, actualul ministru de Externe. Fără „Brexit”, tinerii irlandezi și-ar fi văzut de-ale lor, poate, în atragătoarele pub-uri din Belfast. Că de James Joyce, mă îndoiesc să fi fost atrași. Iar mesajele inflamante ale unora ca Farage sau Johnson au avut darul de-a le suci gândurile împotriva străinilor. Iată cum până și în patria parlamentarismului democratic a fost posibil să dispară dezinteresul față de alții.  Fără „Brexit” tinerii care s-au filmat, din spate, jignind o femeie, rămâneau doar ridicoli.


Am facut parte din prima serie de copii care au studiat engleza, din clasa a V-a, după ce rusa a fost scoasă din învățământul românesc, la mijlocul epocii comuniste. N-am aflat și nu cred c-o să aflu vreodată de ce a trebuit să fie scoasă. De ce nu putea „conviețui”, măcar în școli, cu alte limbi proprii marilor culturi europene la fel ca și cultura rusă. Cu siguranță, însă, motive politice, la fel de imbecile, pardon, populiste, ca și cele care au dus la „Brexit”, au fost la originea acelei măsuri. Dar, prin limba străină învățată la școală de-atunci, noi, copiii am făcut cunoștință cu marea cultură de limbă engleză. Habar n-aveam că, la mijlocul secolului XX, Winston Churchill, omul care a salvat Insula de furia nazistă, a „împins” România în brațele tătucului Stalin. Evident, ca să apere Occidentul – deci și Regatul Unit – de pericolul bolșevic. Și pentru ce-a urmat și unde am ajuns, la mulți români le dau lacrimile și astăzi. Însă, la mijlocul anilor 60, nouă ni s-au deschis porțile spre opera marelui Will, cel care scria atât de frumos, în urmă cu o jumătate de mileniu, că un trandafir ar mirosi la fel oricum i s-ar spune. Întocmai ca și omul, care este om, indiferent de limba în care spune „Te iubesc!” sau la cine se roagă pentru liniștea lui interioară.

Trăim în actualitate pilda bogatului indiferent față de suferințele trăite de alții, la poarta moșiei sale. Rușine să le fie celor care au puterea de a-i molipsi pe alții, în special pe tineri, să trăiască precum bogatul evanghelic.

Shame on them!

Ultima oră

Participă la discuție

4 Commentarii

  1. Stimate D-le Teodorescu

    Citesc de multá vreme articolele semnate de dvs.
    Oare de ce le citesc ?
    Fiindcá le-am dat multá atentie, se merita;
    iar ín calitatea mea de ex-sibian am considerat ( aproape ) de fiecare datá, cá aveti dreptate.
    Ce vreau sá spun ?Ì
    Ìn timp ce dvs ati publicat ieri acest articol, presa germaná si austriacá
    Frankfurter Allg. Zeitung / http://www.welt.de / derStandard.at )
    – are cu totul altá párere despre aceastá temá !
    Nu vreau sá lungesc vorba, ar mai fi, dar vá “adaug” doar o mostrá
    ín lb. germaná :

    Der Staat soll künftig auch in Großbritannien stärker das Recht zur Intervention haben, dann nämlich, wenn Profiteure das System missbrauchen. Motiv für diese Wende ist May´s Analyse der Gründe, warum mehr als 17 Millionen Briten am 23. Juni für den Ausstieg aus der EU gestimmt haben.

    Der Brexit war in May´s Augen eine Ohrfeige für die sogenannte „Westminster-Elite“, die „Cameroons“, für eine geschlossene Gruppe Privilegierter, die der Nation die Vorzüge einer globalisierten Welt und einer grenzenlosen Nation predigte, von denen in den Augen der abgehängten Mehrheit aber nur eben diese Elite profitiert. „Im Juni stimmten die Wähler für den Wandel. Und der Wandel wird kommen“, lauten Kernsätze in Birmingham.

    May umgarnt hier einen großen, zugleich äußerst heterogenen Teil der britischen Bevölkerung. Er reicht vom Anstreicher in London über den Automechaniker in Liverpool bis zur Hausfrau im ländlichen Derbyshire. „Hören Sie bloß einmal hin, wie manche Politiker und Kommentatoren über die Öffentlichkeit reden. Sie finden Ihren Patriotismus geschmacklos, Ihre Sorgen über Einwanderung provinziell, Ihre Ansichten zur Kriminalität illiberal, Ihre Bindung an einen sicheren Job lästig. Sie finden die Tatsache, dass mehr als 17 Millionen Menschen für den Brexit gestimmt haben, einfach verstörend.“

      1. Saracu de tine, la miezul noptii iti vin numai ganduri negre. Mai bine spune ce ai de spus. Poate te pot ajuta.