gradina sibiu 6
Trei familii cu copii, prietene și rude, și-au dorit să ofere micuților legume sănătoase. Așa s-a născut Grădina Verde Sibiu. Foto: SyndicatGourmet

Într-o lume în care hrana e din ce în ce mai procesată și mai nesănătoasă, tendința este de a ne întoarce la tradiții, la legumele cultivate acasă, nestropite și crescute cât mai natural. Chiar dacă locuiți la bloc și nu aveți o grădină în spatele casei unde să faceți acest lucru puteți totuși să mâncați sănătos. Dacă luați verdețuri de la Grădina Verde din Șelimbăr.

Nevoia de hrană naturală
Trei familii cu copii, prietene și rude, și-au dorit să ofere micuților, dar și pentru ei, hrană cât mai sănătoasă. Și cum în piață nu au fost convinși că pot cumpăra așa ceva s-au gândit să cultive singuri legumele necesare. Așa s-a născut Grădina Verde. ”Am vrut să mâncăm cât mai sănătos. Așa că am cumpărat teren pe care am început să cultivăm legumele, iar apoi ne-am gândit să facem din asta o afacere. Suntem trei asociați: eu, cumnata mea și un prieten”, spune Diana Mihalache.

gradina sibiu 4
La Grădina Verde se cultivă de toate: roșii, ardei, dovlecei, spanac, salată, țelină, fasole, morcovi, vinete.. Foto: SyndicatGourmet

Legumele cultivate la Șelimbăr sunt naturale. ”Nu le dăm cu ierbicid, buruienile le scoatem noi, cu mâna. Nu le stropim cu insecticide, decât în cazuri foarte rare, atunci când chiar nu putem scăpa de dăunători în alt fel. Avem legume cât se poate de naturale, obținute din semințe în majoritate românești și tindem ca în proporție de 100% acestea să fie de la noi din țară”, explică Diana Mihalache.

gradina sibiu 2
Tot ce vedeți este rezultatul unei munci făcută cu pasiune și plăcere. FOTO: SyndicatGourmet

Îngrășământul folosit este doar natural, gunoi de grajd, dar și humus de râmă, un îngrășământ plin de vitamine, enzime și minerale.

img 20170630 wa0001Legume tradițioanle, dar și exotice
La Grădina Verde se cultivă de toate: roșii, ardei, dovlecei, spanac, salată, țelină, fasole, morcovi, vinete….și orice altă legumă la care vă puteți gândi. ”Avem de exemplu 50 de soiuri de roșii și vreo 20 de ardei. Încercăm mai multe variante ca să vedem ce e mai bun atât pentru consumator din punct de vedere al gustului, dar și pentru noi ca și producători, din punct de vedere al productivității, rezistenței la dăunători, al aclimatizării…”, spune cultivatorul.

gradina sibiu
În Grădina Verde toate legumele sunt BIO. Foto: SyndicatGourmet

Pe lângă legumele și verdețurile tradiționale la Grădina Verde cresc și legume mai puțin cunoscute la noi, dar care prind din ce în ce mai bine- varza kale(leguma cu cele mai multe vitamine și minerale), castraveții amari(folosiți de diabetici, scad glicemia și dependența de insulină), mangold(un soi de sfeclă de la care se folosesc frunzele), anghinare(folosită în bucătăria italienească și spaniolă).

gradina sibiu 5
În ”excursie” la Gradina Verde vin și patronii de restaurante din Sibiu. Aici de față cei de la SIBIO și SyndicatGourmet

”Pe lângă acestea avem mai multe soiuri de plante asiatice, care se folosec la salate. Sunt foarte condimentate, dau o savoare extraordinară mâncării. Clienții care le cumpără sunt tot mai mulți”, spune Diana Mihalache.

12814656 149082055480762 4370157092547887652 nLivrări la domiciliu
Pe lângă faptul că la ei se găsesc legume crescute natural, le puteți avea direct la ușa casei. Comanda se face pe pagina de Facebook, se confirmă, iar apoi primiți legumele acasă. ”Facem livrări la domiciliu și ce este cel mai imprtant este faptul că legumele care sunt comandate de clienți le recoltăm în ziua respectivă. Sunt cât se poate de proaspete, nu stau cu zilele după ce au fost scoase din pământ. Acest lucru este cel mai apreciat de clienții noștri, care mulți dintre ei au devenit fideli. Mulți dintre sibienii care cumpărără de la noi au copii cu alergii, și de când mănâncă legumele noastre spun că nu au mai dezvoltat așa ceva, tocmai pentru că nu sunt stropite cu nimic. Ei de fapt erau alergici la subtanțele cu care se stropesc legumele, nu la leguma în sine ”, spune Diana Mihalache.
Pe lângă livrările la domiciliu legumele de la Grădina Verde ajung în restaurantele din Sibiu.

gradina sibiu 3
Legumele cultivate aici pot fi livrate și la domiciliu. FOTO: SyndicatGourmet

De la legume la carne
Legumele de la Grădina Verde se cultivă acum în șase solarii, dar în proiect există construirea unuia cu încălzire. ”Peste iarnă cultivăm salată, spanac, legume și verdețuri care se pretează și la temperaturi ceva mai scăzute. Când o să avem un solar cu încălzire producția o să fie mult diversificată și pe timpul iernii, iar calitatea va fi aceeași”, spune Diana Mihalache.17626443 504571569931807 7075190174838100948 nȘi pentru că asociații de la Grădina Verde doresc să ofere clienților și carne de pasăre, au început să crească prepelițe. De la ele vând ouăle și carnea, urmând ca gospodăria să se mărească cu găini, curcani și rațe, toate crescute în libertate, cu hrană naturală și fără antibiotice.

prepelite

 

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns