arlie

Arlie este cea mai cunoscută acvilă țipătoare mică. Cuibul său a fost afectat de tăierile de rărire, dar chiar și așa, Arlie are un pui. Biologii de la Societatea Ornitologică Română (SOR) apreciază că puiul se află în stadiul normal de dezvoltare pentru vârsta lui.

Pasărea echipată cu emiţător satelitar a fost monitorizată în ultimele trei săptămâni la cuib, informează Societatea Ornitologică Română.

Este cel de-al cincilea an consecutiv în care creşterea puiului este monitorizată la această pereche din Piemontul Făgăraş. Arlie a folosit acelaşi cuib ca în 2016 şi se află acum la cel de-al treilea cuib folosit în patru ani. În 2016, a încercat să cuibărească, dar a fost nevoită să îşi schimbe cuibul, cel mai probabil din cauza transportului de lemne tăiate şi a depozitării lor în apropiere de cuib. Însă, nici zona în care se află cuibul folosit în ultimii doi ani nu a fost ferită de intervenţii.
Spre deosebire de anul trecut, în zona unde se află acum au fost realizate tăieri de rărire, iar cuibul este foarte expus. Acvila nu a abandonat cuibul, dar faptul că este foarte expus reprezintă o potenţială ameninţare.

”Acvilele cuibăresc în general în porţiuni de pădure ferite, ascunse, în locuri unde cuibul beneficiază de un grad de protecţie”, a declarat biologul Sebastian Bugariu de la Societatea Ornitologică Română.
Tăierile de păduri sunt pricipala ameninţare la care este supusă acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina). Specia are nevoie de copaci înalţi, în păduri, pentru a cuibări. De regulă există mai multe cuiburi în teritoriul unei perechi, pe care le pot folosi în ani diferiţi, în funcţie de condiţiile din habitat. În principiu, dacă tăierile de arbori sunt făcute alternativ pe zone diferite, lăsând în permanenţă zone intacte şi nederanjate în teritoriu, atunci perechea poate cuibări în teritoriul respectiv. Dacă se taie în sezonul de cuibărire, acvilele pot chiar părăsi cuibul, indiferent dacă au depus ouăle sau dacă au pui mici.

Acvilele ţipătoare mici depun două ouă, dar unul din pui îl înlătură pe cel mai slab, pentru a primi el mai multă hrană de la părinţi. Fenomenul se numeşte cainism, după personajul biblic Cain.
Cuibul lui Arlie nu este singurul afectat de tăieri. Un alt cuib de acvile monitorizat de biologii de la SOR, cel de la Breaza, nu mai există. Anul trecut a fost consolidat drumul forestier de acces până în zona cuibului, iar în urma intervenţiilor din ultimul an cuibul de acvile a fost doborât odată cu arborele în care se afla.

Deplasările lui Arlie sunt urmărite din 2013, când a fost echipată cu un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame de o echipă formată din specialişti de la Societatea Ornitologică Română, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu şi Grupul Milvus, acţiune desfăşurată în cadrul proiectului LIFE ”Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”.

Sursa www.news.ro

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu