dezvăluiri - cum a ajuns biserica să implice în politica din sibiu. totul la îndemnul mitropolitului ardealului

Biserica și reprezentanții ei nu au ce căuta în politică. Ideea e vehiculată des, dar se pare că doar la nivel teoretic. Cel puțin în cadrul Arhiepiscopiei Sibiu, care și-a trimis reprezentanți în Consiliul Județean și mai multe consilii locale. Preoții nu ar trebui să fie afiliați nici unui partid politic, dar regula din nou nu se respectă la Sibiu. Jurnaliștii de la safielumina.ro au dezvăluit felul în care preoții cu renume din oraș au fost împinși în politică tocmai de Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

În Consiliul Județean Sibiu s-au perindat de-a lungul timpului mai mulți preoți care se pare că nu au ajuns acolo din inițiativă proprie, ci ”trimiși” de ÎPS Laurențiu Streza, pentru a apăra interesele Bisericii. ”La nivelul Arhiepiscopiei Sibiului poziția oficială a Patriarhiei este ignorată și chiar contrazisă. Multiple mărturii obținute de reporterii Să fie lumină indică faptul că majoritatea candidaturilor preoțești încuviințate de mitropolitul Streza, în perioada 2008-2016, pentru alegerile locale din Sibiu și Brașov n-au fost de fapt inițiative personale, ci însărcinări pe linie clericală. Cei mai mulți dintre slujitorii Domnului transformați în aleși ai poporului au fost puși pe listele diferitelor partide ca urmare a negocierilor de taină purtate de Părintele Mitropolit cu liderii politici locali.”, scriu cei de la safielumina.ro
Aceeași situație este și în cazul altor consilii locale ale unor localități aflate în subordinea Arhiepiscopiei Sibiu.”La Șelimbăr, de pildă, comună de lângă orașul Sibiu celebră pentru corupția instituționalizată cuibărită la sânul administrației locale, în 2012 și în 2016 Mitropolia Ardealului a avut doi preoți pe liste care erau și membri de partid (e vorba de PSD și ALDE, după cum indică declarațiile lor de interese). La fel, în județul Brașov, un preot consilier județean (ales din 2012, după ce anterior fusese consilier local la Zărnești în mandatul 2008-2012) este membru PSD.”, spun jurnalistii.

Povestea preoților politicieni
Unul dintre cei mai cunsocuți preoți sibieni, Achim Băcilă, a povestit pentru safielumina.ro cum a ajuns să facă parte dintre consilierii județeni de la Sibiu.
„Tăvălugul a venit peste mine”, povestește Băcilă. „Chiar prefectul de atunci și președintele partidului liberal de atunci au insistat. Eu nu și nu. Și iar au venit. Pe ei îi interesa imaginea mea. Toată lumea știa cine e părintele Băcilă. Insistau să mă pună și pe afiș. Îi trăgeam și pe ceilalți. M-au dus la Mitropolie ei. M-am trezit acolo.
Vorbiseră cu mitropolitul Streza?
Sigur. Sigur. Și atunci mi s-a spus că dacă nu te duci…
Și-atunci, în 2010 de ce v-ați retras?
Nu m-am retras. Dar nu discut că e pe linie…”
Ce nu discută Achim Băcilă este contextul în care a fost mazilit în 2010, fiind forțat să-și dea demisia după doar doi ani de mandat. Deși ales pe listele PNL, părintele începuse să se răzvrătească și să voteze după propria conștiință – iar propria conștiință se dovedea tot mai des potrivnică intereselor de grup. Lucrurile ajunseseră până-ntr-acolo încât alți consilieri PNL îi dădeau ghionturi să ridice mâna la vot. Și părintele Băcilă nu o ridica. Dar era o problemă: nefiind membru liberal, preotul nu putea fi exclus din partid, prin urmare nici mandatul de consilier nu i-l puteau invalida. Așa că s-a apelat, pe linie ierarhică, la IPS Laurențiu Streza.”, se arată în articol.

Mihai Sămărghițan, un alt preot sibian recunoscut în oraș și consilier județean, spune lucrurilor pe nume: „Băcilă o fluierat în Biserică. Se amesteca politic. El totdeauna avea ceva de comentat împotrivă. Că dacă era pentru nu avea nimeni nimic cu el. Dar el era împotriva unor propuneri de la partid. Și asta nici Mitropolitului nu i-a convenit și nu îi convine.
Și a intervenit Înaltpreasfinția sa?
Bineînțeles. Președintele liberalilor pe Sibiu (n.r. – actualul senator Mircea Cazan) a luat legătura cu Înaltul, Înaltul m-o chemat – „Așa e?” , „Păi doar știți, nu trebuie să vă spui eu”. Și atunci Mitropolitul l-o retras și am rămas singur doi ani.”
Mihai Sămărghițan descrie felul în care decurg lucrurile pentru un preot ales, după aproape un deceniu de activitate în CJ Sibiu. Dezvăluirea completă despre încrengăturile dintre Biserică și politica sibiană, o găsiți aici.

Ultima oră

Comentariul meu