proxeneții care au forțat două minore să se prostitueze la sibiu au fost condamnați

O femeie și un bărbat din Cluj au fost condamnați de către Curtea de Apel Cluj la pedepse cu închisoarea pentru trafic de persoane și proxenetism. Aceștia au forțat două minore să se prostitueze în Sibiu, Cluj dar și Brașov în urmă cu patru ani.

În iunie 2014, trei persoane erau reținute de procurorii DIICOT Cluj, fiind acuzate de proxenetism și trafic de persoane, inclusiv minore: Cristinel Năstase, Monica Ionela Starețu și fratele acesteia, Ionel Starețu. După aproape patru ani de judecată, Curtea de Apel Cluj a pronunțat, în 21 martie, decizia definitivă în acest caz: Cristinel Năstase a fost condamnat la 7 ani si 8 luni închisoare (la fond primise 12 ani), Monica Ionela Starețu – 5 ani 1 lună si 10 zile închisoare, iar al treilea inculpat, Ionel Starețu, a primit o pedeapsă mai lejeră de 2 ani și 9 luni, neavând un rol așa important ca primii doi, anunță clujust.ro.
Procurorii DIICOT au arătat că acuzații primeau evidența de la prostituate prin aplicația Viber: ”Pe durata primirii lor în apartamente tinerele erau supravegheate prin intermediul unor microfoane controlate de la distanţă şi a unor camere video. De asemenea, ele erau obligate să se supravegheze reciproc şi să le comunice inculpaţilor informaţiile aflate despre celelalte. Fiecare tânără era obligată să ţină evidenţa încasărilor şi să transmită sms-uri către inculpaţi în care să comunice ora intrării în cameră cu clientul, preţul, iar la terminare, un sms cu conţinutul „gata” sau „terminat”. Încasările erau ţinute şi pe foi de hârtie care, la sfârşitul zilei, erau trimise inculpaţilor prin aplicaţia „Viber”. Ulterior tinerele trebuiau să şteargă datele din memoria telefonului şi să distrugă înscrisurile“
Inculpații au pus stăpânire pe aproape 20 de tinere.
Potrivit Deciziei penale nr. 404/2018 CA Cluj, ”în urma cercetării judecătorești s-a stabilit că inculpații Năstase Cristinel și Starețu Monica Ionela, în perioada 2009-2013, în baza unei rezoluții infracționale unice, au înlesnit practicarea prostituției de către P.C.C.A, PRG, BDP și IGI prin organizarea unui bordel, punerea la dispoziție a locației unde au fost întreținute relații sexuale cu clienții, a mijloacelor de comunicare, publicarea anunțurilor, punerea la dispoziția fetelor a materialelor și produselor cosmetice necesare, obținând foloase patrimoniale din activitatea de prostituție desfășurată de către acestea.
În vara anului 2013 inculpații au întrerupt înlesnirea practicării prostituției, aceasta nemaifiind rentabilă.
În perioada februarie – 12 iunie 2014, au reluat activitatea însă au organizat-o sub o altă formă și în mai multe orașe; în baza aceleiași rezoluții infracționale, cei doi inculpați au înlesnit practicarea prostituției de către PC, LA, BA, IIC, BDP, IGI, PAI, MAC, SMȘG, GL, TȘA, T M, CA, AM, BAM și EC, prin închirierea și punerea la dispoziție a locațiilor, a mijloacelor de comunicare publicarea anunțurilor, transportarea tinerelor între diferitele locații, obținând foloase patrimoniale de pe urma activității de prostituție desfășurate de aceste tinere.
Cei doi inculpați au recunoscut comiterea celor două infracțiuni de proxenetism, nerecunoscând infracțiunile de trafic de persoane și de minori descrise în cele ce urmează.
În baza declarațiilor persoanelor implicate, a interceptărilor convorbirilor telefonice și a supravegherii activității inculpaților, prima instanță în mod temeinic a mai reținut că inculpații în luna februarie 2014 au recrutat prin constrângere și au găzduit în scopul exploatării prin obligarea practicării a prostituției persoanele vătămate PC și IIC. Ultima a reușit să fugă însă inculpații au amenințat-o în mod direct și indirect, prin intermediul martorului MN pentru a o determina să se întoarcă la ei și a relua activitatea de prostituție desfășurată în folosul lor. (….)
În fine, cei doi inculpați au preluat de la inculpatul Starețu Ionel, fratele inculpatei, pe martora aflată în stare de vulnerabilitate, datorită intelectului nedezvoltat, abandonată de către familia ei, au adăpostit-o în Sibiu și Brașov, în scopul exploatării prin obligare la practicarea prostituției. Citiți AICI continuarea!


Ultima oră

Comentariul meu

Publică