cimitir vale

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului. Mai mulți cetățeni români s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, a vorbit joi la telefon cu omologul din Ungaria, Péter Szijjártó, și i-a cerut, în contextul incidentelor de la cimitirul militar internațional de la Valea Uzului, să transmită „un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor”, informează un comunicat al Ministerului de Externe de la București.
Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, „fără a fi necesare intervenții externe neconstructive” în acest sens, se arată în comunicat.
În același timp, șeful diplomației române a subliniat „dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir”.

YouTube video

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, afirmând că astfel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Reprezentanţi ai unor organizaţii româneşti aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine. Ulterior, mai mulți cetățeni români s-au îmbrâncit cu jandarmii, au rupt cordonul acestora și au pătruns în cimitir.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a cerut premierului, după incidentele care au avut loc joi la Cimitirul Valea Uzului, demiterea ministrului de interne și a prefectului de Harghita.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu