arafat: medicii rezidenți, redistribuiți în sprijinul spitalelor. studenții din anul 4, recrutați pentru camerele de gardă

Ministrul de Interne, Marcel Vela, și secretarii de stat, Bogdan Despescu și Raed Arafat, au susținut, marți seară, o declarație de presă la sediul ministerului. Raed Arafat a anunțat că medicii rezidenți vor fi redistribuiți de miercuri în sprijinul spitalelor, iar studenții din anul IV vor fi recrutați pentru turele de gardă.

„Am emis ieri mai multe ordine. Primul ordin prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți, a elevilor și studenților în caz de necesitate în sprijinul personalului personalului din spitale și din serviciile de urgență”, a spus Arafat.

Ordinul mai prevede următoarele:

Începând de mâine, 18 martie 2020, rezidenții în specialitățile medicină de urgență, boli infecțioase și anestezie terapie intensivă vor întrerupe stagiile de pregătire din toate celelalte secții unde sunt în prezent repartizați, cu excepția stagiilor care se desfășoară în secțiile/ unitățile enumerate mai sus și se vor prezenta până la ora 12.00, la centrele de îndrumare în vederea includerii în planificarea turelor/ gărzilor din cadrul secțiilor/ unităților a căror specialitate o urmează.

Rezidenții în specialitățile medicină de familie și medicină internă vor întrerupe stagiile de pregătire din toate secțiile unde sunt în prezent repartizați și se vor prezenta până la data de 18.03.2020 ora 12.00, la Direcțiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la serviciile de ambulanță județene, camerele de gardă, unitățile/ compartimentele de primiri urgențe sau secțiile spitalicești, în funcție de necesitățile existente.

Rezidenții din celelalte specialități medicale, cu excepția celor prevăzute mai sus, vor fi luați în evidență la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică în vederea repartizării acestora în caz de necesitate.

Rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat din localitatea în care se află în vederea luării în evidență și repartizării după specialitatea medicală și în baza necesității.


În localitățile unde există mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de nevoile acestora, în colaborare cu Direcțiile de Sănătate Publică.

Programul de pregătire pentru obținerea atestatului în asistență medicală de urgență prespitalicească se suspendă, iar participanții se întorc la serviciile de ambulanță județene, camerele de gardă, unitățile/ compartimentele de primiri urgențe sau secțiile spitalicești de unde provin.

La nivelul fiecărui centru universitar facultățile de medicină recrutează, pe bază de voluntariat, până la data de 20.03.2020, studenții din cadrul facultăților de medicină, începând cu anul 4 care se planifică în ture/ schimburi, în vederea sprijinirii activităților în cadrul camerelor de gardă, unităților de primiri urgențe, în funcție de evoluția infecțiilor cu noul coronavirus și necesitățile de la nivelul structurilor medicale. Studenții recrutați desfășoară activitatea de sprijin doar în situația depășirii capacității structurilor existente, fiind stabilite persoane de contact și numere de telefon pentru fiecare dintre cei recrutați.

La nivelul fiecărui județ unde există facultăți de asistență medicală sau școli postliceale sanitare, Direcțiile de Sănătate Publică recrutează, pe bază de voluntariat, elevii/ studenții din cadrul acestora, începând cu anul 2 și se planifică în ture/ schimburi, în vederea sprijinirii activităților în cadrul camerelor de gardă, unităților de primiri urgențe, în funcție de evoluția infecțiilor cu noul coronavirus și necesitățile de la nivelul structurilor medicale. Studenții și elevii recrutați desfășoară activitatea de sprijin doar în situația depășirii capacității structurilor existente, fiind stabilite persoane de contact și numere de telefon pentru fiecare dintre cei recrutați.

De asemenea, tot prin ordin al comandantului acțiunii a fost stabilit faptul că Institutul Național de Sănătate Publică este desemnat autoritate responsabilă pentru monitorizarea testării și raportarea integrată a situațiilor generate de noul tip de coronavirus.

CITEȘTE ȘI: Ultimele măsuri anunțate de ministrul de Interne, Marcel Vela vizează barurile și restaurantele din toată țara. Acestea vor fi închise pe tot teritoriul României

Ultima oră

Comentariul meu

Publică