CORONAVIRUS Costache: Miercuri vin 200.000 de teste din Coreea

0 604

⇓ Ascultă știrea ⇓

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat că vor sosi, miercuri, în România cele 200.000 de teste pentru COVID-19 contractate din Coreea de Sud, potrivit Agerpres.

Avem 19 centre de testări în ţară

„COVID-19 este în primul rând un challenge logistic: consumă resursă umană, măşti, combinezoane, medicamente, kituri de testare. Una dintre priorităţile noastre este de a creşte capacitatea de testare la nivel naţional. (…) În momentul de faţă, avem 19 centre în care se fac testări. Nu este uşor de găsit aceste kituri, aceste consumabile care sunt folosite la fiecare testare. Vestea extraordinară este că mâine vor veni 200.000 de teste din Coreea. Mi-a confirmat în seara asta directorul Unifarm şi vom avea o capacitate de testare foarte bună. Aceste penurii nu sunt proprii ţării noastre. În Franţa sunt situaţii critice. Sunt disponibile în jur de 4.500 de teste pe zi, în ciuda unei capacităţi foarte mari de testare”, a afirmat Costache, marţi, la Antena 3.

Costache vrea câte un centru de testare în fiecare judeţ

Ministrul a evidenţiat că tendinţa este de a exista cel puţin un centru de testare în fiecare judeţ. „Implementăm modele restrictive de circulaţie de tipul celor adoptate de colegii din China. Avem o bătălie în prespital şi o bătălie în spital. În prespital trebuie să fim cât mai restrictivi, trebuie să fim un pas înaintea bolii. Aţi văzut toate restricţiile de circulaţie care se avansează de la o zi la alta. Suntem de acord cu modelul coreean, testăm, testăm, iar creşterea capacităţii de testare este cuvântul de ordine. (…) Vrem să ajungem la cel puţin un centru de testare în fiecare judeţ. Sunt judeţe care au mai multe centre de testare. Vrem să ajungem să avem câteva milioane de teste la nivel naţional. 200.000 de teste este un prim pas, dar achiziţiile noastre centrează peste 2 milioane de teste în momentul de faţă”, a adăugat Costache.

Ministrul Sănătăţii consideră că la Suceava a fost „un accident epidemiologic”

Referindu-se la infectarea multor peroane din corpul medical al Spitalului din Suceava, Costache a remarcat că „avem accidente epidemiologice în spitale care ar trebui să fie ferite de această patologie”.
„Trebuie (…) să conştientizăm pericolul acestui virus, trebuie să ştim cu toţii că este foarte contagios şi că trebuie să ne purtăm altfel. Medicina se va diviza în pre şi post-COVID 19. Vorbind de resurse, este un război logistic şi avem nevoie de ajutor să ne refacem stocurile şi resursele rapid. Sunt impresionat de efortul extraordinar al societăţii civile româneşti. Sunt foarte multe donaţii, sunt foarte multe iniţiative. Am primit o veste foarte bună în seara asta. A fost identificat un stoc important de ventilatoare. O companie a donat Crucii Roşii un milion de euro şi putem să achiziţionăm ce ne trebuie. Sunt foarte multe exemple de acest tip. Este foarte bine că societatea civilă şi mass-media ne sprijină şi astfel, cu siguranţă vom reuşi”, a arătat Costache.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.