fbpx

Termenul „distanțare socială” poate avea un impact asupra sănătăţii mintale – Ce spun specialiștii

0 693

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi alţi experţi în domeniul sănătăţii recomandă folosirea termenului de „distanţare fizică” în locul celui de „distanţare socială” în această pandemie, întrucât conexiunile sociale sunt mai importante ca niciodată.

Termenul „distanţare socială” poate implica un sentiment de deconectare de cei dragi, ceea ce poate avea un impact asupra sănătăţii mintale, fiind important este ca oamenii să rămână conectaţi social, scrie Digi24.

OMS a anunţat că se îndepărtează de termenul „distanţare socială” într- o informare din 20 martie. Maria Van Kerkhove, o epidemiologă a bolilor infecţioase cu OMS, a reiterat această poziţie într-o conferinţă de presă miercuri. „Am spus distanţare fizică deoarece este important să rămânem separaţi fizic, dar conectaţi social”, a spus Van Kerkove, adăugând că oamenii ar trebui să aibă grijă de sănătatea lor mentală şi de cei dragi în timpul pandemiei.

Distanţarea fizică de ceilalţi este una dintre cele mai eficiente metode de a combate răspândirea coronavirusului, scrie Mediafax. Dar acest lucru, totuşi, contravine dorinţelor oamenilor de conectare şi atingere fizică – şi ar putea contribui la sentimente de anxietate, frică de singurătate şi durere care ar putea crea o altă criză: de sănătate mintală.

Contactul fizic consensual şi interacţiunile dintre persoane eliberează substanţe chimice în creier şi corp, inclusiv endorfinele, serotonina şi oxitocina, care pot stimula fericirea şi reduce durerea şi stresul.

Absenţa contactului fizic şi a conexiunii umane poate avea efect negativ. Acesta este unul dintre motivele pentru care psihologul Stanford, Jamil Zaki, sugerează redimensionarea „distanţării sociale” ca „distanţare fizică”.

„Distanţarea socială a fost termenul greşit de la început. Ar trebui să ne gândim la asta ca la o „distanţare fizică” pentru a sublinia că putem rămâne conectaţi social chiar şi în timp ce suntem separaţi”, a afirmat acesta.

Pe de altă parte, unii experţi au susţinut că trecerea la terminologie diferită ar putea confunda oamenii într-un moment în care difuzarea exactă a informaţiilor este vitală.

„Principala mea preocupare este că această schimbare a terminologiei – în plină criză – încalcă unul dintre principiile cheie ale comunicării eficiente a riscurilor, care este aceea de a asigura claritatea şi coerenţa în transmiterea mesajelor”, a declarat pentru CNN, Lori Peek, profesor de sociologie la Universitatea din Colorado şi directorul Centrului pentru Dezastre Naturale, din SUA.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.