criză pe piața bonelor din sibiu - cu cine ne lăsăm copiii?

”Caut bonă. Aveți recomandări?” sau ”Caut urgent pe cineva care poate sta cu copiii cât timp sunt la serviciu. Cunoașteți pe cineva?” Cam așa sună anunțurile aproape disperate ale mămicilor, postate pe grupurile de Facebook din Sibiu. Iar întrebările și căutările de acest fel sunt și mai multe pe perioada verii, când majoritatea creșelor și grădinițelor se închid. Criza bonelor însă nu este un subiect nou. La ea contribuie însă mai mulți factori: lipsa doamnelor dornice să presteze astfel de servicii, dar și prețurile considerate mult prea mari de părinți.

Întrebările despre doamne dispuse să supravegheze copii sunt cel puțin una pe zi pe grupurile de pe Facebook dedicate mămicilor din Sibiu. Iar la comentarii prea puține alte sibience vin cu o recomandare. Asta înseamnă că bonele sunt la mare căutare. O mămică spune că încearcă să găsească pe cineva de mai bine de două luni. ”Eu stau în Avrig, poate și din cauza asta nu găsesc pe cineva, aici sunt mai puțini locuitori. Dar chiar și așa, cred că de trei luni am postat anunț și pe OLX și doar o doamnă a sunat, dar nu s-a concretizat nimic. Soluția ar fi să stau acasă, dar nu pot, trebuie să merg la serviciu, iar părinții mie nu pot sta mereu cu copilul. Ce să fac cu el? Nu știu, mai am speranță, poate o să găsesc până la urmă pe cineva”, spune mămica din Avrig.

Prețuri prea mari?

Mămicile se plâng de faptul că nu se găsesc persoane dispuse să stea cu cei mici, dar atunci când le găsesc prețurile li se par prea mari. ”Și eu caut de mai bine de două luni. Nu am găsit pe nimeni, o dată pentru că stau în Cartierul arhitecților și nu sunt mijloace de transport în comun, și cine a răspuns la anunț a zis că e prea departe, că nu are cu ce veni. Apoi, prețurile sunt mari. Se cere de la 6 la 20-25 de lei pe oră, pe lună ajungi la peste 2000 de lei. Păi e mult, asta înseamnă că merg la serviciu ca să plătesc bona. Eu mi-aș dori pe cineva mai în vârstă, care să aibă un pic de experiență cu copiii și cu care să mă înțeleg și la preț, ar fi ideal”, spune mămica.

Un alt părinte a postat un anunț, de această dată pe OLX. ”Am postat anunț, dar nu se împacă cererea cu oferta. Nu vreau să vorbesc despre prețuri, dar se cere mai mult decât e cazul. Au pretenții prea mari, probabil încearcă să profite știind că se găsesc greu bone și atunci sar prețurile. Mai căutăm”, spune tatăl unui copil fără bonă.


Agențiile de bone, o soluție

Dacă pe ”piața liberă” bonele sunt greu de găsit, o soluție ar fi agențiile care oferă astfel de intermedieri. Deși ideea de a apela la o agenție pate părea mai scumpă decât un răspuns la un anunț pe Facebook, lucrurile nu stau deloc așa. În plus, există o mare posibilitate ca părinții să găsească într-un viitor mult mai apropiat pe cineva compatibil cu familia lor. ”Costurile nu sunt mai mari decât ce am auzit că se cere de doamnele care fac lucrul acesta. Diferă, este adevărat, în funcție de numărul de ore care se petrec cu copilul, dacă se dorește ca doamna să facă și menaj, locația, dacă este nevoie de transport, sunt mai mulți factori care duc la un preț final, dar nu este mai mare decât ce se cere, repet. în plus, dacă se apelează la o agenție, bonele trec prin recrutare, li se face test psihologic specific pentru o astfel de activitate, iar în funcție de ce se dorește găsim doamna care se potrivește cel mai bine familiei”, spune Oana Prodan, administrator Bebeti. Aceasta recunoaște că și în cazul agenției pe care o conduce se resimte lipsa de personal, dar din ce în ce mai multe doamne care doresc un venit suplimentar sau tinere care la fel, încă studiază și doresc un loc de muncă, cer să fie incluse în baza de date.

Subiectul ”bone„ rămâne unul cu întrebări deschise atât pe grupurile de Facebook cât și pe site-urile cu anunțuri. Este adevărat, se găsesc greu, dar și mai greu este să găsești pe cineva care să inspire încrederea necesară. Rămâne la alegerea părinților acum dacă încearcă să găsească o bonă prin resurse proprii sau apelează la o agenție. Prețurile nu diferă foarte mult, ci garanțiile oferite fac diferența. Până la urmă bunăstarea copilului contează, iar dacă nu poate fi oferită de bunici sau rude apropiate, bonele vor avea în continuare mare căutare, iar cererea va fi mereu mai mare decât oferta.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică