video - sibiul, paradis pentru muncitorii străini - mohamed lahir din sri lanka - ”viața mea e mai bună aici”

Mohamed Lahir este unul din sutele de muncitori străini care trăiesc în Sibiu. Este din Sri Lanka și are 24 de ani. Dacă muncitorii români sunt întrebați cum o duc, din văicăreli și nemulțumiri nu îi scoți. Mohamed și colegii lui spun că aici viața e mult mai bună decât în țara lor. Faptul că se adaptează ușor la un ritm mai bun decât cel din țările natale îi face pe antreprenorii sibieni să aleagă muncitori din Sri Lanka, Nepal, Vietnam și Bangladesh.

Criza forței de muncă se resimte cel mai puternic în domeniul Horeca și cel al construcțiilor. Vorbind de primul dintre ele, foarte mulți antreprenori sibieni au ales să angajeze muncitori străini. Și datorită acestui lucru cererile pentru aviz de muncă eliberate de Biroul Imigrări Sibiu s-au dublat față de anul 2019.

YouTube video

Mohamed Lahir este unul din muncitorii străini care au căutat o viață mai bună. La el acasă, în Sri Lanka, spune că nu a reușit să o găsească. ”Mereu mi-am dorit să ajung într-o țară din Europa, iar în alte părți e mai greu să obții viza. În România a fost mai ușor, și așa am ajuns aici. Am ales să plec din Sri Lanka pentru că acolo salariul este mic, am avut și ceva probleme de familie și am decis să îmi caut un job în altă parte”, spune Mohamed.

Mohamed are o diplomă în domeniul hotelier și pentru o scurtă perioadă a lucrat în domeniu. Dar apoi salariul mic din Sri Lanka, lipsa unui loc de muncă din cauza pandemiei și probleme de familie l-au transformat într-un expat.

”M-am adaptat la Sibiu, îmi place. La muncă toată lumea se poartă frumos, colegii, șeful meu. Prieteni nu mi-am făcut pentru că nu prea ies, petrec timpul la serviciu”, spune Mohamed Lahir.


Deși este la Sibiu de un an, nu a încercat mâncarea tradițională. De gătit gătește la serviciu, pentru că lucrează la un fast food, iar acasă își gătește mâncare asiatică, cu care este obișnuit.

ANGAJATORII SIBIENI SE REVOLTĂ ÎMPOTRIVA BIROULUI IMIGRĂRI DIN ORAȘ 

Angajatorul lui Mohamed, Lucian Lupu, spune că a ales să lucreze exclusiv cu muncitori străini datorită faptului că sunt dedicați, ceea ce greu se mai întâlnește la români. ”Avem o reală problemă în România cu forța de muncă. Am recurs la muncitori străini pentru că sunt disponibili, dispuși să muncească, să învețe și își dau interesul. ”

video - sibiul, paradis pentru muncitorii străini - mohamed lahir din sri lanka - ”viața mea e mai bună aici”

Mohamed este doar unul din sutele de muncitori străini care lucrează la Sibiu. Fenomenul a crescut față de anii anteriori. În 2019 la Biroul Imigrări Sibiu s-au depus 628 de cereri de aviz de muncă, în 2020 593 de cereri, iar până în luna octombrie a acestui an 810 cereri. Țările preponderente din care vin muncitorii sunt Sri Lanka, Nepal, Bangladesh și Vietnam. Cei mai mulți dintre aceștia activează în domeniul HORECA și construcții, 80% fiind bărbați, cu vârste cuprinse între 22 și 45 de ani.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică