primii pași pentru modernizarea parcului sub arini - schimbări majore în cea mai populară ”oază” de verdeață a sibiului

Încă de anul trecut, primarul Astrid Fodor anunța schimbarea la față a Parcului Sub Arini. Cel mai mare parc al Sibiului va arăta cu totul altfel, pentru că lucrările nu vizează doar o cosmetizare, ci schimbări importante de aspect și funcționalitate. Acum se așteaptă avizul de mediu, iar după ce toate actele vor fi finalizate, proiectul va fi înaintat pentru obținerea de fonduri europene.

Parcul Sub Arini se întinde pe o suprafață de 21,65 de hectare. „Având în vedere importanța acestui parc atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru vizitatori, se impune realizarea unor intervenții modernizare și punere în valoare a aleilor, fântânilor, podețelor, băncilor, corpurilor de iluminat, a vegetației precum și amenajarea de facilități noi cu rol de odihnă și agrement”, se arată în memoriul de prezentare pentru obținerea avizului de mediu.

„Proiectul inițiat de Primăria Sibiu nu prevede o simplă cosmetizare, ci se dorește îmbunătățirea funcționalității acestui spațiu public, inclusiv a aspectului acestuia. În acest scop Primăria a demarat contractarea serviciilor de elaborare a documentației de proiectare, aflată în prezent în curs. După încheierea procedurii și atribuirea contractului, proiectantul respectiv va elabora în prima etapă și va prezenta conceptul de reamenajare a parcului. În urma acceptării acestui concept, firma va trece la elaborarea efectivă a documentației pentru avizarea lucrărilor de investiții (DALI) și a proiectului tehnic, documente care vor respecta normele privind protecția mediului având în vedere cadrul natural în care se va desfășura proiectul de investiții”, spunea Astrid Fodor anul trecut.

Sistem de irigații, iluminat modern., bănci, scene pentru spectacole

Proiectul prevede tăierea a 25 de arbori care sunt uscați, dar și plantarea altora, precum și a arbuștilor, plante aromatice, garduri vii.

O noutate este instalarea unui sistem de irigații care va asigura necesarul de apă pentru tot parcul. În condiții de lipsă totală a precipitațiilor se vor folosi 245 de metri cubi de apă pe un ciclu de irigație.


În parcul Sub Arini ar urma să fie create zone pentru socializare, fiind posibilă amplasarea unor scene pentru spectacole. De asemenea, se vor amenaja spații în care se pot organiza evenimente în aer liber, expoziții de fotografie, zone cu caracter recreațional provizoriu și multe altele, evenimente care contribuie în mod decisiv la creșterea atractivității zonei pentru vizitatori sau turiștii aflați în vizită.

Este necesară completarea și, în unele cazuri, înlocuirea mobilierului urban existent, cu obiecte arhitecturale moderne. Acestea vor fi amplasate nu doar în apropierea aleilor pietonale, ci și în zonele verzi. Primăria vrea să elimine conceptul „nu călcați iarba”, astfel încât vizitatorii să se poată bucura de întregul spațiu al parcului.

Sistemul de supraveghere video existent în parc urmează să fie nu doar modernizat, ci și extins în mai multe zone din Sub Arini.

De asemenea, iluminatul public va fi asigurat și în zona de peluze de gazon, nu doar în zona de alei.

 

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică