cum se poate înmatricula un autoturism de epocă - care sunt condițiile
FOTO arhivă

Mașinile vechi, fabricate cu mulți ani în urmă sunt în continuare atractive pentru fani și foarte multe persoane își doresc să dețină un vehicul istoric.

Pe piață sunt oferte pentru toate buzunarele, dar înainte să cumpărăm o mașină veche trebuie să studiem cu atenție legislația pentru că nu orice autoturism poate fi înmatriculat în această categorie.

Ce mașini pot fi înmatriculate drept vehicule istorice

Vehiculele istorice sunt cele pentru care perioada trecută de la încetarea fabricaţiei tipului respectiv de vehicul (care a utilizat acelaşi tip de caroserie şi acelaşi tip de motor) este de cel puţin 30 de ani, scrie impact.ro

Aceste vehicule pot fi originale, restaurate sau reconstruite, iar proprietarii trebuie să obţină un Atestat de vehicul istoric, emis de către autoritatea naţională a FIVA în România, Retromobil Club România.

Pe site-ul retromobil.ro există un ghid complet cu toate etapele ce trebuie parcurse pentru a obține documentul prin care se obține acest atestat.

Mențiunea „Vehicul istoric” în Cartea de Identitate (CIV) a mașinii


Pentru vehiculele istorice, Registrul Auto Român (RAR) eliberează CIV dacă vehiculul deţine un Atestat de vehicul istoric şi dacă el corespunde în ceea ce priveşte verificarea stării tehnice, având în vedere caracteristicile tehnice de la data fabricaţiei.

Atestatul de Vehicul Istoric are o valabilitate de 90 de zile timp în care solicitantul trebuie să se prezinte cu vehiculul la Registrul Auto Român pentru înscrierea mențiunii „Vehicul istoric” în Cartea de Identitate.

Tot pe baza Atestatului de vehicul istoric se va înscrie textul “Vehicul istoric” şi în CIV deja eliberate pentru vehiculele istorice înmatriculate în România.

Cât costă atestarea unui vehicul istoric

Retromobil Club România solicită următoarele tarife pentru eliberarea unui Atestat de vehicul istoric

  • Vehicule neînmatriculate în România (altele decât motociclurile) 900 lei
  • Vehicule neînmatriculate în România (altele decât motociclurile, de producție românească importate) 450 lei
  • Motociclurile neînmatriculate în România 225 lei
  • Vehicule înmatriculate în România (altele decât motociclurile) 450 lei
  • Vehicule înmatriculate în România (altele decât motociclurile, pentru membrii R.C.R. cu o vehime de minim 12 luni) 225 lei
  • Motociclurile înmatriculate în România – gratuit
  • Taxa eliberare Carte de identitate FIVA: 445 lei

Ce mașini ieftine pot obține atestarea de vechiul istoric

În România putem să găsim câteva oferte interesante și ieftine mai ales pentru cei care sunt la început de drum când vine vorba de deținerea unui astfel de autoturism.

Spre exemplu un model Dacia 1300 fabricație în anul 1976 se poate găsi pe site-urile de anunțuri cu prețuri de pornire de la 4000 de euro, în timp ce un model Dacia similar fabricat în 1974 și cu Atestat de vehicul istoric se vinde cu 5.400 de euro.

Un Mercedes W124 în stare bună poate fi găsit la noi la prețuri cuprinse între 5.000 și 7.000 de euro, dar un model Mercedes W124 300E-24 atestat drept vechiul istoric poate să coste și 17.000 de euro.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică